Julen nalkas…

På ett torg står en folkmassa mellan granar.

I måndags firade vi Lucia med glögg, lussekatter och pepparkaka. Lucia med sitt följe av tärnor, stjärngossar och tomtar gick med sjungande steg för att sprida ljuset under vår mörka årstid.

Mycket är kvar att göra inför julen, julgransinköp, knäck- och godistillverkning, kakbak, planera julbordet och göra de sista inköpen av julklapparna. För att inte tala om att sedan slå in julklapparna och kanske skicka dem med posten till väntade släktingar. Att klä granen kräver också sitt, vart var det nu jag ställde julgransfoten förra julen? Måste jag byta någon lampa i julgransbelysningen och i så fall vilken? Räcker glittret runt hela granen eller tog familjens luciatärna allt.

Så i väntan på jul och nyår kan du stilla dig en stund och njuta av månadens bild.

Bilden är tagen av stadens välkände fotograf Sam Lindskog som julaftonen 1922 befann sig på Stortorget i Örebro. En sån här gråkulen dag verkar de flesta välklädda i rock med hatt eller pälsmössa. En julgransförsäljare visar upp sin grannaste gran för hugade spekulanter. Barnen i förgrunden lyssnar uppmärksamt på de äldres samtal. Någon har med sin spark, kanske för att forsla hem den nyinköpta granen. En annan traskar hemåt med sin gran över axeln.

Granen blev vanlig i svenska hem under senare hälften av 1800-talet. Att ha julgran var tidigare en sed för de finare hemmen och den kom ursprungligen från Tyskland, där julgranar fanns redan i slutet på 1600-talet.

Den första svenska julgranen man känner till, fanns 1741 på Stora Sundby i Södermanland, hos familjen Wrede-Sparre.

Julen nalkas…
Vi önskar Er alla en riktig God jul och ett Gott Nytt År!


Text: Marie Esplund-Lynn

Bildbehandling: Ingemar Larsson
Källor: Sam Lindskogs album nummer 1. Framställt 1936 på uppdrag av stadsfullmäktige (bildnr SL1-055).

Artiklar på Internet om granens historia.


Ursprungligen publicerad som Månadens bild december 2004.

Senast uppdaterad:

Publicerad: