Den blomstertid nu kommer

Juni - skolavslutningarnas tid. Här kommer några tidningsklipp från skolavslutningen 1966. Klippen är hämtade från Karolinska skolans arkiv.

Örebro Kuriren 11 juni 1966.

I denna artikel kan man konstatera att inget är nytt under solen. Föräldrar är konfunderade över de nya sifferbetygen som inte kan jämföras med de bokstavsbetyg som de fick under sin skoltid. Föräldrarna saknar också den traditionella årsexamen i småskolan och folkskolan med lövsmyckade skolsalar och doft av finkläder och examenspomada.

Skolan står inför en stor omdaningsprocess som innebär påfrestningar för alla berörda, allra mest för eleverna och lärarna. Det blir ju eleverna som drabbas av bristen på hjälpmedel, lokaler och utbildade lärare. Känns inte detta igen?!

Unga kvinnor i vita klänningar och vita mössar går i formation. Alla har blommor runt halsen, de flesta håller ballonger.

Studenter, 1960-tal

Örebro Kuriren 8 juli 1966.

En upprörd mamma skriver en insändare om lärarinnornas klädsel i kyrkan på avslutningsdagen. Bara en enda lärarinna bar hatt! Ve och fasa! Bästa lärarinnor, har ni aldrig läst klädråd i våra veckotidningar? undrar mamman. Hur lockig och fin man än är i håret, så bör hatten vara på i kyrkan!

Örebro Kuriren 10 juni 1966.

Här får vi veta att läroplanen för det nya gymnasiet har tagit bort morgonsamlingen. Därmed bröts en 600-årig tradition på Karolinska läroverket och eleverna fick börja en kvart senare vissa dagar.

 

Text: Eva Lundberg

Arkivmaterial: Örebro stad. Karolinska skolan. Pressklipp 1966-1969 Ö1:2.
Fotografi: LIR-SD-0029

Ursprungligen publicerad som Månadens dokument juni 2006.

Senast uppdaterad:

Publicerad: