Brudpar anno 1903

Brudpar.

I november 1903 klev ett blivande brudpar in i fotograf Ebba Sundewalls ateljé. Brudparet var den då 36-årige handlanden herr Oscar Thuring och hans blivande hustru fröken Hilda Gustavsson, 28 år gammal. Oscar hade adress Fingerboda, Jerle och Hilda bodde i Nora.

Bröllopet är ett av de få tillfällen då besöket hos fotografen varit obligatoriskt. Få bilder är så givande kulturdokument.

Brudens dräkt har alltid varit den finaste och bästa som man kunde skaffa. I början av 1900-talet blev vitt bomullstyg det stora modet i den svenska brudklädseln. Men fortfarande bars den traditionellt svarta brudklänningen i vissa delar av landet.

Hilda bär en svart brudklänning med dubbla rader med klädda knappar på bröstet och en fotsid vit brudslöja. Hon bär vita handskar men handen som håller buketten är bar. Luggen är bakåtkammad och håret uppsatt i en knut som slöjan är fäst i och hon bär sina glasögon.

Brudbuketten bestod av något tilltufsade krysantemer och lite gröna blad, hopbundet med ett långt ljust sidenband knutet i en rosett. Blomsterkransen runt halsen och brudkronan var bunden av myrten, eventuellt med inflätat doftranka eller konstgjorda blommor.

Brudgummen Oscar har en vanlig, inte speciellt välstruken, svart kostym med tillhörande väst. Under västen har han en vit skjorta och en vit fluga vid skjortkragen. I västfickan ligger det obligatoriska fickuret varav man endast ser den blanka urkedjan. I sin vänstra hand håller han sina vita handskar och man kan skymta hans nyinköpta vigselring av 23 karat på samma hand. Förutom sin något illa strukna kostym ser Oscar proper ut. Håret är välkammat, den yviga mustaschen ansad och skorna blankborstade. På rockslaget bär han en kvist av liljekonvalj omknuten med en bastrosett. Liljekonvaljer i november låter kanske märkligt, men de var vanliga av bära vid bröllop i början av 1900-talet.

Den stolta bruden riktar blicken rakt in i kameran och verkar se åskådaren rakt i ögonen. Brudgummen däremot fixerar med ett djupt allvar en punkt bortom kameralinsen.

Fotografen har ställt paret framför en enfärgad vägg och inte mot någon festlig kuliss. Vid sekelskiftet var det vanligt att arrangera dubbelporträtt och gruppbilder där de avporträtterade ställs i relation till varandra i gest, ställning eller minspel. Men frånsett att vårt brudpar håller varandra i hand kunde de varit fullständigt ovetande om varandra.

Enligt sittningsboken för år 1903 beställde brudparet 12 stycken visitkort, i storlek 9x12 cm, för en kostnad av 6 kronor och 27 öre. Fotografierna sändes med post till herr Thuring i Jerle.

Bröllopet stod 19 november 1903.


Text: Marie Esplund-Lynn

Arkivmaterial: Fotoateljé Ebba Sundewall & Co. (GF: 061)
- Sittningsbok för år 1903, volym D1:2 1903-1927
Fotografi: EAS-11587, Thuring

Ursprungligen publicerad som Månadens bild augusti 2004.

Senast uppdaterad:

Publicerad: