Skicka vidare! Ida-Maria Gelinder

I intervjuserien Skicka vidare! är det den här gången Ida-Maria Gelinder, lärare på Idrottsgymnasiet, Virginska, som svarar på tre frågor från Daniel Melin.

Hej Ida-Maria! Berätta lite om dig själv!

Ida-Maria Gelinder 43 år. Lärare på Idrottsgymnasiet, Virginska Örebro sedan ht-23. Undervisar i historia och religion. Har tidigare arbetat i grundskolan i Örebro.

Ida-Maria Gelinder

Ida-Maria Gelinder

Vad är det bästa med att arbeta på gymnasiet?

Att varje dag få träffa alla elever och ha förmånen att följa dem på deras resa in i vuxenlivet. Eleverna är öppna, sociala och bjuder in till utbyte mellan elever och lärare så att man får vara en del i deras liv. Ett exempel på en fantastisk upplevelse är att få dela studentdagen med dem. Stämningen innan de precis ska springa ut är helt magisk.

Du har ju tidigare jobbat på högstadiet. Hur skiljer sig mentorsskapet åt mellan högstadiet och gymnasiet?

Skulle säga att det är ganska lika. Precis som på högstadiet är det viktigt med en god relation, att man följer upp elevens lärande och håller i utvecklingssamtal osv. Den största skillnaden är nog att eleverna är äldre och tar ett större eget ansvar för sina studier. Kontakten med vårdnadshavare är inte lika stor och blir mindre när eleven fyllt 18 år.

Som undervisande lärare, arbetar du mest självständigt eller samarbetar du med kollegor i andra ämnen, exempelvis genom temaarbeten?

Jag har mest arbetat självständigt men har även gjort en del samarbeten. Nyligen avslutade jag ett samarbete mellan historia, samhällskunskap och svenska. Detta är verkligen något jag uppskattar och vill utöka framöver. Upplever att det ger en stor vinning både för elever och lärare. Elever får mer tid till arbetsområdet vilket gör att de får större förståelse och därmed visar djupare kunskaper. Vinningen som lärare är att det spar tid när man hjälps åt med det centrala innehållet samt att det blir mer rättssäkert när man sambedömer.

Jag skulle vilja skicka frågor vidare till Mia Axinge, skrivhandledare på Akademiskt skrivcentrum, Örebro Universitet:

  1. Vad innebär det att vara skrivhandledare?
  2. Vad är det roligaste med ditt jobb?
  3. Vad vill du skicka med för tips till oss lärare i gymnasieskolan för att få eleverna så väl förberedda som möjligt för vidare studier?

Senast uppdaterad:

Publicerad: