Gå till innehåll

Praktisk arbetslivsorientering (prao) är obligatorisk i grundskolan där alla elever i årskurs 8 och 9 ska erbjudas prao. Här hittar du information, dokument och länkar.

I grundskolan ska prao anordnas för alla elever under sammanlagt minst tio dagar från och med årskurs 8. Motsvarande krav finns för specialskolan. Där ska prao anordnas för alla elever under sammanlagt minst tio dagar från och med årskurs 9. Även i anpassade grundskolan finns ett obligatoriskt inslag av prao, men något minsta antal dagar är inte reglerat.

Rutiner kring prao i Örebro kommun

Det är viktigt att all dokumentation om prao görs digitalt via prao-modulen (kommunala skolor). För att bli berättigad till praoplatser via Praktikcentralen bär du som SYV/skolan ett ansvar att följa rutinerna nedan.

Inför

  • Praktikcentralen behöver få information från SYV om elevantalet inför varje praoperiod
  • Praktikcentralen ska försöka förse med minst 70% praoplatser av de efterfrågade antalet
  • Se till att godkänna praoplanering som du har fått via prao-modulen (Samverkan). Fristående skolor får planeringen via e-post. Se till att elevantalet stämmer och notera veckorna. Vilka veckor skolan får sin prao förlagd skiftar från år till år.
  • Fördela de praoplatser som tilldelats skolan till eleverna. För att undvika dubbelbokningar vill vi gärna att eleverna i första hand väljer en av de praoplatser som tilldelats skolan. Eleven har också möjlighet att söka en plats själv. Då är det viktigt att du som studie- och yrkesvägledare först kollar om platsen redan finns tilldelad till skolan, egen praoplats skall matas in i systemet samt riskbedömning av arbetsplatsen skall fyllas i av arbetsgivaren (mall för egen praoplats, riskbedömning av praoplats får ni av Praktikcentralen).
  • Följ beskrivningen för varje plats i prao-modulen (ej fristående skolor).
  • Dela med dig av de platser som din skola inte kommer att nyttja.
  • Skicka information till företagen minst två veckor innan praoperioden med namn och nummer till den elev som ska göra sin prao, samt kontaktuppgifter till skolan.
  • Var extra tydlig om dina elever endast går ut en av veckorna.
  • Uppmuntra eleverna att ringa eller hälsa på hos arbetsplatsen innan praoperioden för att bestämma tid och plats för start och övriga förutsättningar på arbetsplatsen.
  • Informera och förbered eleverna om hur prao går till. Prata också med eleverna om matersättning, busskort och namnskylt. Det är skolans gemensamma ansvar att se till att eleverna är förberedda inför praoperioden (info om praoförberedelse får varje SYV av Praktikcentralen).
  • SYV och skolans gemensamma ansvar- säkerställ att alla elever vet var de ska ta sig första dagen. Prata med var och en så att de vet hur de tar sig dit, hur de tar sig in och vem som eventuellt möter upp dem eller kommer vara handledare.
  • SYV och skolans gemensamma ansvar- förbered elever i generella termer gällande vad som ses om arbetslivets basala krav. Diskutera gärna frågor som kan vara bra att funderat lite kring innan man kommer ut på sin praoplats. Vad är viktigt att tänka på som ny på en arbetsplats? Varför bör man visa sig intresserad? Hur kan man göra det? Vilka normer gäller på arbetsplatsen? När fikar man och har rast? Hur används mobiler? Hur kontaktar man arbetsgivaren/skolan vid sjukdom eller förhinder?
  • Matchning av elever som inte själva valt sin praoplats - för att öka chansen till en lyckad praoperiod. Fundera över vem som passar till vilken plats – utifrån individens förutsättningar när det gäller intressen, förmågor, och önskningar men också utifrån eventuell funktionsnedsättning eller diagnos. Hur kan det påverka eleven under praoperioden? Finns det medicinska faktorer som behöver tas hänsyn till, till exempel allergi, diabetes, epilepsi eller psykiska besvär som kan förvärras vid vissa förhållanden? Exempelvis, höga ljud, starkt ljud eller mycket människor?
  • Fundera över vilka av eleverna som ska ut på prao som kan tänkas behöva extra stöd inför, under och efter praoperioden. Vilken typ av förberedelse behövs? Behövs kanske någon särskild anpassning göras på praoplatsen och hur förbereder vi eleven och praoplatsen på det? Hur kan det tänkas påverka eleven i förhållande till miljön på praoplatsen?

Tips och idéer för elever inför prao

Kom i tid!

Visst, en självklarhet, men inte desto mindre viktigt att tänka på nu när du ska iväg den första morgonen till en ny arbetsplats. Var noga med att kolla in hur du ska ta dig till jobbet och när du börjar.

Säg hej innan du kommer dit!

När din praoplats är klar ska du ha fått en handledare. Ring eller hälsa på din handledare ca en vecka före praotidens start. Då vet ni vilka ni är och han eller hon kan förbereda sig på att du kommer.

Förbered dig!

Försök att ta reda på så mycket information om företaget som möjligt innan. De kanske har en hemsida du kan lusläsa i jakt på intressanta saker du har nytta av. Ägna helt enkelt tid för research! Kolla också upp detaljer, som om du t.ex behöver speciella arbetskläder, om du ska ta med dig lunch eller om du bör förbereda dig hemma på något annat sätt.

Var nyfiken

Det är kanske det viktigast av allt. Din handledare ska under din praotid naturligtvis också sköta sitt jobb som vanligt. Det kan innebära att han eller hon stundtals är stressad och kanske inte hela tiden tänker på att du ska lära dig saker. Men är du uppmärksam, nyfiken och frågvis ser du själv till att din prao blir meningsfull för dig.

Arbetstider, arbetsuppgifter med mera

Du ska följa arbetsplatsens tider om inget annat överenskommes. Vanligtvis mellan sex och åtta timmar per dag (måndag till fredag). Du bör inte börja före kl 06.00 och inte sluta efter kl 20.00. Du får inte delta i så kallade farliga arbeten enligt regler för minderåriga.
Läs mer i broschyren ”Så får barn och ungdomar arbeta”.

Du får inte lön under praon – prao är skolgång.

Mobiltelefon får inte användas under arbetstid. Det vill säga inga privata samtal, sms, chatt, spel etc. Det får du sköta på din fritid.

Rökning och snusning är förbjudet precis som under vanlig skoltid.

Försäkring

Du är försäkrad som under vanliga skoldagar, genom skolans försäkring. All tänkbar försiktighet måste dock iakttas. Skulle en skada inträffa måste anmälan omedelbart göras till skolan.

Sjukdom och frånvaro

Om du skulle bli sjuk under din praotid så ska du ringa både till din praoplats och till skolan. Ogiltig frånvaro från praoplatsen räknas som frånvaro från skolan.

Håll kontakten

Att tacka för att du har fått vara där är en självklarhet, men också viktigt för dig om du i framtiden kommer att söka sommar- eller extrajobb på arbetsplatsen. Lämna ett gott intryck efter dig, så ökar dina chanser att få komma tillbaka och jobba på riktigt. Be också din handledare att skriva ett intyg. Det kan vara väldigt bra att ha när du söker jobb och kanske inte har så många andra meriter.

Efter praon

Du får säkert i uppgift av dina lärare att göra en redovisning av praotiden när ni är tillbaka vid
skolbänken, så glöm inte bort att skriva anteckningar, fotografera och prata, eller till och med intervjua, andra personer än din handledare. Du kan aldrig samla på dig för mycket information. Efter praon kan du sammanställa dina intryck och fundera på vad tiden gav dig

Under

  • Följ upp att eleverna sköter sin prao. Företagen uppskattar att bli kontaktade eller besökta. Detta är skolans gemensamma ansvar, så förslagsvis kan uppgiften delegeras till undervisande lärare, elevresurser, elevkoordinatorer med flera.
  • Påminn och informera eleverna om vikten av att hjälpas åt att vårda våra gemensamma praoplatser.
  • Vid problem hanterar skolan eller Praktikcentralen dialogen med företagen.
  • Under praoperioden ska eleverna göra uppgifter som är relaterade till skolämnen. Exempel på uppgift skickas ut till studie- och yrkesvägledare. Det är skolans gemensamma ansvar att dela ut uppgifterna till eleven, men studie- och yrkesvägledaren behöver informera mentorerna om uppgifterna (SYV ska se till att uppgifterna genomförs).

Efter

  • Efter praoperioden vill vi gärna att eleven som varit på prao fyller i en utvärdering. Utvärderingen skickas via en länk till alla studie- och yrkesvägledare och eleverna ska göra det under samma tid. Ett tips kan vara under mentorstiden. Utvärderingen görs i utvecklingssyfte och är ytterst viktigt för Praktikcentralen att få in så många svar som möjligt.
  • Utvärderingen av praoperioden är en viktig del av helheten. Skapa gärna möjlighet för eleverna att dela med sig av sina erfarenheter och upplevelser. Tiden efter praoperioden är ett ypperligt lär tillfälle i att spegla sig i andra, jämföra likheter och olikheter mellan branscher, yrken och arbetsplatser. Här kan många ingångar till intressanta samtal kring arbete, studier och framtid uppstå och glöm inte att prao är en del av skolgången och kan kopplas till alla skolämnen.

Förslag till uppgifter att arbeta med efter praon

Praouppgift - min arbetsplats Docx, 16.7 kB.

Praouppgift Docx, 14 kB.

Praoveckor

Vilka veckor skolan får sin prao förlagd skiftar från år till år. Veckorna går på ”rullande schema”. Här hittar du praoveckor för höstterminen 2024 Docx, 14.5 kB.

Här hittar du praoveckor för vårterminen 2025 Docx, 16.7 kB.

Läs mer

Praktikcentralens hemsida på orebro.se

Handledartips

Samordnare prao Örebro kommun

Lenia Fatah:

E-post: lenia.jalal.fatah@orebro.se

E-post: praktikcentralen@orebro.se

Telefon: 072-085 62 88.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Pedagog Örebro

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se