Familjecentralernas samverkan nyckel för att nå ännu fler

Örebro kommuns familjecentraler samlades för en gemensam förmiddag på Kulturkvarteret. Syftet var att skapa en gemensam bild av vad familjecentralernas arbete syftar till och hur man gemensamt kan bidra till att sprida det viktiga arbetet till ännu fler.

Åsa Tagesson, verksamhetschef Region Örebro län, Marika Örtqvist, enhetschef Örebro kommun, Cedrik Andersson, enhetschef Örebro kommun och Ulrika Jonsson, verksamhetschef Region Örebro län, ledde dagen.

Under 2024 besöktes kommunens sju familjecentraler av 52 866 personer. Men det finns utrymme för fler. Ett av utbildningsdagens mål var därför att öka kännedomen och kunskapen så att fler kan ta del av familjecentralerna på olika sätt utifrån person och behov. Ett annat mål med dagen var att diskutera hur man tillsammans kan utveckla verksamheterna och samtidigt bibehålla det som är bra.

Kommunalrådet inledde​

Jimmy Nordengren (C), kommunalråd och rotelansvarig för förskola och skola, inledde dagen med att prata om det viktiga arbete som sker på familjecentralerna.

Jimmy Nordengren

Jimmy Nordengren

– Ni gör verkligen skillnad! En god och trygg start i föräldraskapet är oerhört viktigt och här bidrar ni jättemycket. Ni har en nyckelroll när det gäller tidiga insatser, menade kommunalrådet.

– Det ska bli spännande att se vad ökad samverkan kan leda till, hur verksamheterna kan utvecklas och nå ännu fler, fortsatte Nordengren.

Nätverkande och idéutbyte på agendan

Tillsammans i de olika professionerna har familjecentralerna möjlighet att stödja barn och deras familjer i vardagliga utmaningar. Under förmiddagen fick mötesdeltagarna nätverka med kollegor. I gruppdiskussionerna utbytte de idéer och diskuterade förbättringar, bland annat hur god samverkan ser ut och hur den kan bidra till att nå målen för familjecentralerna.

Utvärderingen av dagen visar att deltagarna var mycket nöjda. Här är några anonyma röster som sammanfattar intrycken:

– Att få prata med de andra deltagarna och utbyta erfarenheter var värdefullt.

– Det var en positiv stämning och ett bra avstamp för samsyn kring uppdraget.

– Mötet gav inspiration och ökade intresset för familjecentraler.

Vill utöka antalet familjecentraler

Örebro kommun har idag sju familjecentraler. Fyra av dem – Varberga, Ängen, Vivalla och Östernärke – är fullvärdiga familjecentraler med öppen förskola, förebyggande socialtjänst, mödra- och barnhälsovård. De övriga tre – Brickebacken, Baronbackarna och Odensbacken – erbjuder familjecentralsliknande verksamhet. Målet är att utöka antalet familjecentraler och göra dem tillgängliga på fler platser i kommunen.

– Vi ser att familjecentralernas arbete är en riktig friskfaktor i samhället. Vi är viktiga till exempel för barns kommande måluppfyllelse i skolan, att minska utanförskapet, den psykiska ohälsan och den sociala utsattheten, menade Marika Örtqvist, enhetschef för familjecentralerna.

/Mikael Kindgren och Jonas Gunnarsson, Pedagog Örebro

Fakta familjecentraler

Familjecentralen ska erbjuda en hälsofrämjande, generell, tidigt förebyggande och stödjande verksamhet som anpassas utifrån hela familjens livssituation.

På en familjecentral samlas kompetenser och professioner under samma tak: Kuratorer, pedagoger, BVC-sköterska och barnmorska, för att kunna stötta och stödja familjer på bästa sätt.

Familjecentralernas syfte är att: minska den fysiska, psykiska och socialaohälsan bland barn, minska ​ojämlikhet i hälsa bland barn och minska ​risken att barn hamnar mellan samhällets ​trygghetssystem som gör att barnet inte får rätt stöd i rätt tid.

Örebro kommun har sju Familjecentraler/familjecentraliknande verksamheter:

  • Brickebacken
  • Barombackarna
  • Ängen
  • Vivalla
  • Oxhagen
  • Varberga
  • Odensbacken

Läs mer om Familjecentralerna på Pedagog Örebro

Läs mer om Familjecentralerna på orebro.se

Senast uppdaterad:

Publicerad: