Dags att anmäla sig till Skolval 2022!

I höst genomförs en av Sveriges största demokratisatsningar på unga - Skolval 2022. Du som jobbar på en högstadie- eller gymnasieskola: anmäl din skola senast den 10 augusti.

Skolval är ett sätt att förbereda elever på att rösta och göra sina röster hörda genom ett simulerat val. Men det handlar om så mycket mer än bara själva valdagen, då en valsedel läggs i valurnan. Det är också vägen till skolvalsresultatet som har betydelse och vägen efteråt.

MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor) har tagit fram ett demokratipaket. Ett paket som innehåller lektionsupplägg, utbildningsmaterial och lärarhandledningar. Alla skolor som anmäler sig till skolval 2022 får dessutom ett startpaket med bland annat ett arrangörshäfte, checklista, rollbeskrivning, metodmaterialet Prata Politik och en valaffisch. 

I god tid före valet så skickar MUCF ut valsedlar, valkuvert, kontrollanthäfte samt instruktionshäfte. För att så många som möjligt ska kunna delta kan skolorna välja ett datum mellan 17 augusti och 7 september, för att genomföra valet.

Rekordmånga elever på högstadiet och gymnasiet röstade i skolvalet till riksdagen 2018. Totalt 391 045 unga, vilket är en ökning med 16 procent jämfört med skolvalet 2014. Kan vi slå det i september 2022?

Senast uppdaterad:

Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Tack för ditt svar!