Reportage från London

Efter fyra intensiva dagar i London är vi tillbaka i ett härligt vinterprytt Sverige igen. Resan var mycket inspirerande på många olika plan. Framför allt är vi uppfyllda av alla möten vi har haft med intressanta föreläsare och kollegor som delat med sig av sin kunskap.

För alla som inte har möjligheten att göra en liknande resa, eller för er som är nyfikna att göra en, så har vi även gjort en film som försöker förmedla en känsla av hur en studieresa till London kan se ut.

Tisdagen var en lång resdag även om själva flygturen bara tar två timmar. Vi anlände till hotellet vid lunchtid och resten av dagen planerade vi vår dokumentärfilm.

Hela onsdagen var det skolbesök och vi besökte två stycken grundskolor i norra delen av London. Besöken var mycket givande och speciellt besöket på Anson Primary som är en multikulturell skola med elever i åldrarna 7–12 år. Där blev vi varmt mottagna av Mr Pile, Assistant Headteacher, som gav oss en kort introduktion om skolan och dess pedagogik. Kort därefter, stärkta med Nescafé och choklad, fick vi göra en så kallad “free tour.” Det innebar att man på egen hand fick utforska skolan. Alla klassrumsdörrar stod öppna och det var fritt fram att ställa frågor till både lärare och elever. Något som särskiljer Anson Primary mot andra skolor i England är att de har egen radiostation. Den installerades för tio år sedan för att stärka barnens tal- och lyssningsfärdigheter. Radiostationen sänder via internet 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Tack vare skolbesöket har KOD-center/Änglandaskolan etablerat ett samarbete med Anson Primary, där vi bland annat kommer att få sända program i deras radiostation. Det ser vi fram mot.

På torsdagen var det föreläsningsdag på hotellet. Det fanns ett stort utbud av talare, cirka 30 stycken, som fokuserade på tre områden: forskning, praktik och inspiration. Några av de mer namnkunniga talarna var James Nottingham, Molly B Zielezinski, Tina Thörner, HülyaBasaran och Carl Heath, men även många andra duktiga personer från skolsverige. Vi höll en inspirationsföreläsning om KOD-center som var mycket uppskattad. Fantastiskt trevliga människor hade valt att lyssna på oss och flera representanter från olika kommuner vill komma och besöka KOD-center inom kort. Otroligt kul!

Den sista dagen tog vi tunnelbanan till ExCel London och BETT-mässan. Utställningscentret ligger vid Royal Victoria Docks norra kaj i London Docklands. Mässan är gigantiskt stor och det kan vara överväldigande med alla intryck. Det är en bra idé att ha en plan med sitt mässbesök. Vad är man intresserad av för olika produkter? När är föreläsningar man är intresserade av? Mässan är öppen under fyra dagar.

Dagarna i London gick oerhört fort och hjärnan är full med intryck från resan. Det är viktigt att ta sig tid för efterbearbetning och smälta alla intryck. Reser man flera är det bra att träffas och diskutera, vad man har vi sett och upplevt. Vad kan vi ta med oss till vår skola? Hur delger vi de andra på skolan som inte var med.

Senast uppdaterad:

Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Tack för ditt svar!