KOD-center besöker en Youtuber

Den 4 december åkte KOD-center på en utflykt till Trollhättan för att besöka en Youtuber. Efter att ha totalt misslyckats att skriva ut med flexibelt filament i vår 3D-skrivare sökte vi efter svar på nätet. På Youtube hittade vi en kanal som handlade om 3D-skrivare och 3D-utskrifter.

En engelsktalande ung man vid namn Simon, verkade inte ha några som helst problem och skrev ut de mest fascinerande objekt om efter vartannat. Vad sägs om ett par fullt fungerande skor som gick att springa en löparrunda med? Kunde han möjligen ha svaret på vår fråga?

Efter att kollat på alla filmklipp förstod vi att den perfekt engelsktalande youtubern inte var engelsk utan svensk. I sann framåtanda skickade vi ett mail till honom och frågade om han kunde hjälpa oss med våra bekymmer och om vi kunde få komma och hälsa på honom och göra en intervju om hur det är att vara youtuber. Några dagar senare plingade det till i vår inkorg. När två medelålders lärare som är intresserade av min kanal och arbete, kan man inte säga nej, blev svaret. Vi var mycket välkomna.

Den 23 åriga Simon tog emot oss med öppna armar i föräldrahemmets garage där hans studio fanns. Garaget var trivsamt inrett med verktygstavlor och arbetsbänkar som var fulla av 3D-skrivare både högt och lågt. Vi slutade räkna vid 10 stycken. Längs väggar och i tak fanns allehanda 3D-utskrifter såsom dinosaurieskelett, flygplansdelar och många andra saker som vi kände igen från de youtube-klipp vi sett. Denna dag höll Simon på med en annorlunda skrivare som var omgjord till att kunna skriva ut i choklad. Detta skulle bli hans nästa youtube-film och vi fick äran att hjälpa till att montera kameror och annat.

Simon berättade att han sedan två år tillbaka livnär sig på att lägga ut filmer på youtube. Hur man får betalt kan se ut på lite olika sätt. Dels får man betalt per tusen visningar av ett klipp, dels kan man få betalt om man rekommenderar en produkt. Det går att göra stora pengar på youtube, men man måste bestämma vilken väg man vill ta. Ska man sälja sig själv till varje pris eller inte? Simon säger att man har ett stort ansvar som youtuber eftersom man har många följare som litar på att det man säger är sant och produkter man rekommenderar är bra.

Under en hel arbetsdag fick vi nöjet att följa Simon i hans arbete och vi fick även en bra inblick i hur det är att vara youtuber. Enligt honom själv är det världens bästa jobb då man får göra det man älskar, men det kan också bli ganska ensamt. (Se gärna filmen från vårt besök hos Simon)

Simon lärde oss allt om olika typer av filament och han hade även lösningen på vårt problem med fallerande utskrifter. Simon rekommenderade oss att köpa in en annan typ av skrivare som var mer anpassad för mjukt filament. Han gav oss även tips på olika inställningar och temperaturer för att lyckas bäst med utskrifterna. Till vår glädje och förvåning visade han oss en skrivare som var flera gånger billigare än den som vi hade. Dyra skrivare behöver inte vara det bästa. Simon berättar att de billigare ger väldigt bra resultat och detta ger skolorna större möjlighet att köpa en skrivare.

Vi passade även på att föreslå ett samarbete om 3D-teknik mellan Youtube-Simon och elever på Änglandaskolan. Det nappade han på. Nu ska vi bara komma på ett bra projekt som gynnar måluppfyllelsen.

I skrivande stund har det 10 minuter långa klippet om chokladskrivaren ca 3 miljoner visningar och det bara på 30 dagar.

Vi ser fram mot att besöka Simon någon mer gång i framtiden eller om han kommer och besöker oss på KOD-center/Änglandaskolan.

Senast uppdaterad:

Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Tack för ditt svar!