Åsa vinnare av Svenska Akademins bibliotekspris 2020!

För en kreativ, lustfylld och inkluderande skolbiblioteksverksamhet har Åsa Norlund, Tullängsgymnasiet, tilldelats Svenska Akademins bibliotekspris 2020. Vi fick en pratstund med en glad och lite omtumlad vinnare.

Sedan 2005 har priset delats ut till bibliotekarier vid svenska folk- och skolbibliotek som gjort värdefulla insatser för att främja intresset för klassisk och samtida skönlitteratur. Prissumman är på 50 000 kr där 30 000 av dessa ska användas på pristagarens arbetsplats. I år går alltså priset till Åsa Norlund - biblotikarie på Tullängsgymnasiet och nomineringen lyder:

För en kreativ, lustfylld och inkluderande skolbiblioteksverksamhet i vilken elevers möte med skönlitteraturen står i centrum, oavsett tidigare läsvana.

Vi passar på att ställa några frågor till vinnaren:

Stort grattis! Klassisk sportfråga - hur känns det?

- Tack snälla! Det är svårt att beskriva, men stort, omtumlande och alldeles underbart skulle väl kunna sammanfatta det jag känner. Det jag glädjer mig mest åt är att skolbibliotek uppmärksammas i så här fina sammanhang. Det behöver vi!

Varför tror du just du fick priset?

- Till att börja med beror det på att jag har en fantastisk kollega i Marit Hammarland som har nominerat mig. Hon har sett arbetet med skönlitteratur som jag, fast jag vill säga vi, för det är ju ett samarbete med och lärare och rektorer det handlar om och som byggts upp under flera år. Vi tar skönlitteratur på allvar och jobbar lustfyllt och kreativt på många olika sätt. Vi utvecklar och hittar nya metoder hela tiden.

Att vara lyhörd och lyssna på eleverna är också viktigt. Det blir bättre när vi lyckas få med dem på tåget redan innan läsningen börjar. Men i det stora hela är det mycket mina två chefer, rektorerna Ken Dahlberg och Åsa Lagerlund som banat väg och skapat förutsättningar för att biblioteket ska frodas. Att någon tror på en och att få vara två bibliotekarier med en rimlig budget att jobba med är en viktig del.

Vad skulle du säga utmärker dig i ditt yrke?

- Jag försöker avdramatisera det här med läsning och arbetar mycket med humor och prestigelöshet, men samtidigt brinner jag för det här med att få eleverna att upptäcka läsningen. Det får liksom inte skojas bort. Jag försöker vara en bra förebild och berättar om min egen väg till skönlitteraturen som började relativt sent i livet. Det är aldrig för sent helt enkelt.

Jag har stor förståelse för att man inte hittat till skönlitteraturen ännu, precis som det var för mig. Jag vill ge genuin och personlig service, det är viktigt för mig. En portion envishet är inte heller fel. Om man inte är nöjd med sin budget kan man alltid söka samarbete med externa parter för att få tillgång till mer medel. Vi har t.ex. samarbetat med Studieförbundet Vuxenskolan, Stadsbiblioteket och lokala bokhandlare. Tänk lite utanför ramarna och våga prova nya saker.

Vad kommer du göra med prispengarna?

- Bjuda mitt fantastiska biblioteksteam på en god middag och sätta lite guldkant på tillvaron. Eller ska jag kanske pensionsspara, hahaha.

Framtidsplaner för dig och biblioteket på Tullängsgymnasiet?

- Vi kommer att fortsätta jobba på samma vis. Just nu håller vi bland annat på att planera för höstens författarbesök. Vi är ju ännu mer taggade nu kan jag säga. I priset ingår också 30 000 kr till arbetsplatsen som vi ska göra något bra av. Det lutar åt ett arrangemang för eleverna med någon eller några författare. Vi hoppas också att vi kan inspirera andra.

Redaktionen säger grattis och önskar stort lycka till med framtidens projekt!

/Mikael Kindgren, Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: