På äventyr med Förskolebussen!

Röd buss

Du har kanske sett den stå parkerad utanför Galaxens förskola vid universitetet eller ute på parkeringen vid Naturens hus? Den stora röda bussen, med texten "Förskolebussen" på sidan.

I slutet av november fick jag möjligheten att, tillsammans med kvalitetsutvecklargruppen i Örebro, följa med busspedagogerna Marianne Eriksson och Ann-Sofie Holm på en spännande rundtur i förskolebussen.

Resan startade utanför Galaxens förskola och Jenny Eriksson, som är förskolechef hälsade oss välkomna och berättade lite om historien bakom Förskolebussen. Ideén till att skaffa en buss till förskolan väcktes vid ett studiebesök på en förskola i Gävle där de använder sig av en buss som ett komplement i sin verksamhet. Pedagoger, barn och vårdnadshavare från Gävle bjöds in till Örebro för att berätta mer om sin verksamhet och för att inspirera kommunens beslutsfattare... och nu har alltså även Örebro en egen förskolebuss.

Bussen är ett komplement till ordinarie verksamhet på Galaxens förskola och en del av förskolans sytemstiska kvalitetsarbete, "från start till mål", för att nå ökad måluppfyllelse. Naturens ses som en stor inspirationskälla och barnens intressen ligger i fokus när bussen används i samband med olika projekt. De olika avdelningarna utnyttjar bussen två dagar per vecka mellan kl. 9-14 och på fredagar är bussen reserverad för förskolans femårsgrupp.

Bussens inredning

Det finns 24 platser med bord i bussen, men busspedagogerna tar maximalt med sig 11 barn samtidigt på sina äventyr. Bussen är inredd med toalett och skötbord, och det finns plats att hänga av sig sina ytterkläder. Ett litet kök finns också så att de kan servera varm lunch när det är ute på sina utflykter. Det känns stort och rymligt trots vi vid vårt besök är 15 vuxna i bussen. Pedagogerna berättar att barnen t.o.m. har lekt kurragömma i bussen och at det finns massor av bra gömställen.

Säkerhet i bussen

Av säkerhetsskäl får endast barn från 3 år följa med i bussen och när barnen är ute på äventyr sitter de alltid fastspända i bilbarnstolar. Innan barnen får åka med bussen måste vårdnadshavarna dessutom lämna sitt samtycke till att deras barn följer med. Barnen har alltid reflexvästar på sig med bussens telefonnummer på och busspedagogerna har noggrann koll på vilka barn som är med i bussen och prickar av alla på sina närvarolistor. Busspedagogerna understryker också att det är av stor vikt att de vuxna i bussen är samma som på förskolan, så att barnen känner sig trygga.

Röd buss från sidan

Pedagogisk verksamhet

Marianne och Ann-Sofie berättar stolt om alla möjligheter att bedriva pedagogisk verksamhet både i och utanför bussen. Barnen har lärt sig massor på våra äventyr! De har lärt sig om gräsänder i Ånnaboda, om trädgårdsväxter i barnens trädgård vid Karlslund, om svavelröken på Kvarntorpshögen, om kossorna i Ässkogstorp och om Jumbolansen i Örebro. Naturens hus och Oset är dock bussens hemvist. Dit åker de ofta för att t.ex. gå "Hitta-vilse-stigen" och lära sig om vad man gör om man kommer vilse i skogen.

Vår rundtur gick via Karlslund och Svampen med ett fikastopp vid Naturens hus. När vi återigen är tillbaka vid Galaxens förskola är jag uppfylld av hela idén med en förskolebuss och önskar att fler barn i Örebro kommun ska få samma möjligheter att utforska sin omgivning.

 

/Stefan Karlsson, redaktionen Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: