Bryggan vänder sig till grundskoleelever i Örebro kommun som har en långvarig problematisk skolfrånvaro med psykisk ohälsa och där familjen samtidigt har behov av familjebehandling. Syftet med stöd från Bryggan är att eleven ska få ett förbättrat mående och närma sig en fungerande skolgång.
Bryggan består av två delar; en individanpassad skolgång genom särskild undervisningsgrupp, samt socialt stöd till en förändrad situation riktat till elev och föräldrar genom familjebehandling.
En plats på Bryggan är en omfattande insats och antalet elever/ungdomar som kan beredas plats är begränsat.
Innan en plats på Bryggan kan bli aktuellt måste andra insatser, anpassningar och särskilt stöd ha prövats först.
Hemskolan och socialtjänsten måste ha haft en strukturerad samverkansprocess tillsammans med familjen där man identifierat behov och prövat olika insatser. Stöd, insatser och anpassningar måste erbjudas samordnat och i samverkan mellan berörda verksamheter. Behövs stöd i samverkansprocessen kan ärendet aktualiseras hos Centrum för samverkan/Samba som erbjuder stöd och ledning av samverkansprocessen.
Först när de berörda verksamheterna i samverkan gemensamt bedömt att de insatser som kan erbjudas inom verksamheternas sedvanliga uppdrag inte är tillräckliga för att tillgodose behoven kan exempelvis en plats på Bryggan eller annan extraordinär insats bli aktuell.
Ärendet aktualiseras då till Bryggans enhetschef (Ingela Pihlström tel 1261) som samordnar att ärendet tas upp i ett möte mellan berörda chefer där beslut fattas om hur familjens behov av stöd och behandling kan tillgodoses på bästa sätt, antingen genom Bryggans verksamhet eller andra lösningar/insatser.
Att erbjuda en plats på Bryggan är ett gemensamt beslut mellan berörda chefer, men socialtjänstens myndighetsutövning är ytterst ansvariga för prioriteringen av vilka ungdomar som kan erbjudas en plats på Bryggan, då familjens behov av familjebehandling är avgörande.
När partnerna är överens om att Bryggans familjebehandling samt Bryggans särskilda undervisningsgrupp är lämplig insats fattas två beslut. Rektor beslutar om undervisning i särskild undervisningsgrupp, och Socialnämnden beslutar om bistånd till öppenvårdsinsats i form av familjebehandling.
Alla samverkansmöten förutsätter samtycke från vårdnadshavarna.
Uppföljning
Elevens hemskola och dess rektor har ett fortsatt och oförändrat ansvar över uppföljningen av elevens skolgång enligt Skollagen och läroplanen, under den tid eleven finns i Bryggans verksamhet.
Socialnämndens öppenvårdsinsats följs upp i enlighet med gängse rutiner för uppföljning av insatser enligt Socialtjänstlagen.