Väger sitt matavfall

Man vid bord

Den första utmaningen i Örebro kommuns kampanj Klimatsmart vardag var att minska matsvinnet. Marcus Willén var en av dem som antog utmaningen genom att väga sitt matsvinn under en vecka.

Att minska matsvinnet och matavfallet, det är ett sätt att vara klimatsmart i vardagen. I Marcus Willéns lägenhet syns vissa tecken på vad som pågår. På balkongen står en liten avfallsbehållare med lock på ett bord. I den finns en påse med veckans matavfall.
– Det blir ju lite lukt annars och det här ska vägas när veckan är slut, säger Marcus.
Som deltagare i utmaningen har han fått en liten hushållsvåg av kommunen. Under diskbänken i köket finns tv bruna påsar, en för matavfallet och en för övrigt komposterbart.
– När man har barn blir det ju lite över på tallriken ibland, och sedan kan det vara svårt med frukt som blir ofräsch, säger Marcus.
– Det gäller att hålla isär äpplen och bananer, annars blir bananerna dåliga ännu snabbare, tillägger han.
Marcus är även partipolitiskt engagerad och tycker att det känns bra att det komposterbara avfallet i Örebro blir till biogas.
– Det är ju lite sport också, att slänga så lite som möjligt. Fast jag försökt göra bra ifrån mig även tidigare, har jag minskat mitt matsvinn med ungefär hälften sedan utmaningen startade, berättar Marcus.


Han tänker fortsätta väga sitt matavfall då och då.

– Jag gick ju med i det här, inte för att jag är bra, utan för att bli bättre, säger han och syftar förstås på att inte slänga mat.
Marcus är präst i Olaus Petri församling och menar att människan har ett ansvar att vårda det han kallar för skapelsen.
– I midsommar är temat för gudstjänsten skapelsen, och där är naturligtvis klimatet en viktig del, slutar Marcus.


Senast uppdaterad: 14 juni 2014

Publicerad: 14 juni 2014
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?