Hon odlar sin egen mat

Kvinna med hund

En av dem som antog vårens utmaning ”Odla din egen mat” var Elina Åsbjer. Hon satsade på många olika växter som samsas på en liten yta. Nu i september kan hon och familjen se hur resultatet blev.

För ett år sedan flyttade Elina Åsbjer med familj in i ett ganska nytt radhus på Norr i Örebro med en liten uteplats på framsidan och en på baksidan. Första året hann hon inte med så mycket av odling, men i våras satte hon igång.
– Jag hade redan börjat tänka på det och så läste jag om ÖBO:s odling vid Krämaren, kollade på kommunens hemsida och hittade klimatutmaningen. Jag tyckte det var en kul grej och anmälde mig, säger Elina.


Hon fick ett så kallat startkit med några fröpåsar, trädgårdshandskar och en spade, men hade större ambitioner än så. På radhusets framsida i rabatter och hinkar satte hon bland annat smultron, sallad, grönkål, purjolök, vitlök, tomater, spenat ruccola, diverse kryddväxter samt potatis. Här finns också en stammad vinbärsbuske och ett litet körsbärsträd.
En del är redan skördat, potatisen till exempel, som blev fin och god. Purjolöken och grönkålen gick det inte så bra med.
– Jag gillar idén med att vara självförsörjande, men det går ju inte riktigt som vi bor. Nästa år kommer jag nog att kunna odla mer tillsammans med en kompis, säger Elina.


Barnen och hundarna är med på sitt sätt

I familjen finns tre små barn och tre hundar.
– Barnen tycker att det är roligt att vattna och hundarna gillar att ligga i skuggan i rabatterna, säger Elina och skrattar.
Hon säger att hon vill göra så lite avtryck som möjligt i vår miljö.
– Det är inte alltid så lätt när det gäller maten, till exempel om man ska välja ekologiskt från ett annat land eller närodlat som inte är ekologiskt, säger Elina. Det är en anledning så god som någon att odla vad man kan själv.

Senast uppdaterad: 29 augusti 2015

Publicerad: 29 augusti 2015
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?