Hon hittar energitjuvar i vardagen

Under November uppmanades Örebroarna att hitta energitjuvar i sin vardag. Under månaden var  vi även på besök hos energirådgivaren Ann Fryksenius, som gav många konkreta tips på hur man undviker energitjuvarna hemma och på jobbet.Det finns många sätt att spara på energi och minska vår klimatbelastning. Som energi- och klimatrådgivare ger Ann Fryksenius råd och tips till privatpersoner, företag, föreningar och organisationer. Här ger hon några tips till dig.

Släck lyset efter dig

– När mötet är slut är det viktigt att den som ansvarar för mötet släcker ljuset i lokalen och ser till att projektor, dator och andra tekniska hjälpmedel är helt avstängda. När du lämnar ditt arbetsrum eller ett rum därhemma bör du göra likadant.

Undvik standby-läget

– Allt som står i standby-läge drar ström, det gäller för datorer, datorskärmar, skrivare, TV-apparater och annat. Ett bra tips är att ha en grenkontakt med avstängningsknapp som du kan slå av när du går från jobbet eller hemifrån.

Dra ur sladden till telefonladdaren

– Glöm inte att dar ur sladden till telefonladdaren, den drar faktiskt också ström.

Byt ut äldre belysning mot ny

– När den äldre lampan går sönder eller lysröret står och blinkar, byt till nya energisnåla.

Var uppmärksam i din omgivning

– Ta upp frågan på en arbetsplatsträff, gör en vandring i lokalerna och hitta energitjuvarna. Åtgärda i första hand det som är enkelt och billigt.

På Energimyndighetens webbplats hittar du tester av hemelektronik, belysning m.m.

Senast uppdaterad: 1 december 2015

Publicerad: 1 december 2015
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?