Cykelskola för vuxna

Två kvinnor deltar i cykelskola

Vuxna som inte kan cykla kan under en sommarvecka få gå en cykelkurs. Med stöd från Örebro kommun anordnar Medborgarskolan sådana kurser sedan några år tillbaka.

Det är klimatsmart och hälsosamt att cykla. Eftersom det vanliga är att man lär sig cykla som barn i Sverige, tänker man kanske inte på att det också är väldigt bra att kunna cykla, när man söker och får anställning. Det är anledningarna till att Örebro kommun satsar på cykelskolan.


Vi erbjuder kurser under sex veckors tid, berättar Najim Al-Ganas, ansvarig för cykelskolan från Medborgarskolan.

På grusplanen i Oskarsparken mittemot Nikolaiskolan cyklar en handfull kvinnor runt på cykel, och lär sig stanna och starta. Det är i slutet av deras kursvecka, och några av dem cyklar iväg längre ut i parken och på gatan utanför skolan. Ledare för cykelskolan är Abir Ibrahim som annars läser på Universitetet och Sumaya Greedi som läser på Karolinska skolan.

De flesta som cyklar här kommer från sfi-undervisningen, säger Abir.
Roshin Hussein Osman och Tuba Allguz är kurskamrater på C-kursen och berömmer sfi-undervisningen. Sfi är bra och vi har en mycket bra lärare.

Om cyklingen säger Roshin.Det var svårt i början, men nu cyklar vi i hela parken. Till sist ska vi cykla på stan med våra ledare.

Cykelskolan startade för några år sedan i Vivalla.

Det här är en bättre plats, där vi har nära till city. Många kommer förbi här och frågar om cykelskolan. Det skapar kontakt och möten som är viktigt för tolerans och integration, säger Najim.Senast uppdaterad: 29 april 2015

Publicerad: 29 april 2015
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?