Créme Ninon (grön ärtsoppa)

Crème Ninon är en exklusiv soppa baserad på gröna ärtor och var en av Tore Wretmans klassiker!

Gryta med grön soppa och hylvade morötter samt yoghurt som topping.

Recept och bild: ReceptSkaparna

Tillagningstid ca 35 min
4 portioner

Ingredienser

600 g frysta gröna ärtor
1–2 dl vitt vin (kan bytas ut mot vatten)
1 gul lök
1 grönsaksbuljongtärning
en nypa chiliflakes
salt och vitpeppar
1 dl grädde
6 dl vatten
1 vitlöksklyfta
en stor nypa rosmarin
2 morötter
2 dl yoghurt, 10 %
smör eller olja till stekning

Gör såhär

1. Börja med att hacka lök och vitlök. Hetta upp en kastrull och fräs löken. Tillför ärtorna, buljongen och kryddorna. Slå på vinet och låt allt koka upp. Koka ner vinet till hälften och slå sedan på vattnet. Låt soppan koka i ca 5 minuter.

2. Mixa den sedan slät med en stavmixer. Låt den koka någon minut på plattan igen. Tillför grädden. Smaka av med kryddor och servera sedan med mild yoghurt som topping och rivna morötter.

Senast uppdaterad: 17 januari 2020

Publicerad: 17 januari 2020
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?