Gå till innehåll

Vilket kött är bäst för miljön?

Ska jag äta nötkött eller kyckling? Du som konsument kan bidra till en mer hållbar köttkonsumtion genom att göra kloka matval som tar hänsyn till naturen, klimatet och djurens välfärd. WWF:s köttguide gör det lätt att välja rätt.

Den ökande konsumtionen av kött och det sätt som många köttdjur föds upp på är en av vår tids stora utmaningar. Kött bidrar med viktiga näringsämnen i den svenska kosten och djurhållning är en nyckelfaktor för vårt öppna landskap. Men idag äter vi i Sverige mer kött än vad som rekommenderas, både av hälso- och miljöskäl.

Köttkonsumtionen bidrar globalt till minskad biologisk mångfald, ökade klimatgasutsläpp och ökad användning av bekämpningsmedel. Genom att äta mindre men miljömässigt bättre kött, välja mer protein från växtriket och inte slänga kött så gör du en insats för planeten. Köttguiden visar hur olika typer av kött påverkar miljön och djurens välfärd, och gör det lättare för dig att göra ett medvetet val.

Skärbräda med två köttbitar sett uppifrån, runt om står en mortel, en paprika, körsbärstomater, chilipeppar i en kopp, vitlökar och en gul lök, och utspridda pepparkorn.

WWF:s köttguide hjälper dig göra kloka val som tar hänsyn till naturen, klimatet och djurens välfärd. Foto: Scandinav

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Klimatsmart vardag

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se