Gå till innehåll

På orebro.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Vad är cookies? Jag förstår

När är olika grönsaker i säsong?

Genom att utgå från säsongens råvaror när du lagar mat kan du spara pengar och det är även bra för miljön. Använd Naturskyddsföreningens lista för att ha koll på när de vanligaste svenska grönsakerna är i säsong.

Genom att välja svenska grönsaker när de är i säsong minskas klimatpåverkan på två sätt. Dels minskar du importbehovet och de transporter som det innebär, dels undviker du grönsaker som behöver odlas i växthus.

Nackdelen med växthus är att de behöver uppvärmning under den kallare årstiden och bränslet kan i många fall vara fossil olja. Rotfrukter och annat som odlas på friland klarar sig med solens naturliga kraft.

När det gäller transporter ska du framförallt undvika dessa grönsaker och frukter när de inte är i säsong, eftersom de då flygs till Sverige:

  • Sparris
  • Färska haricot verts (brytbönor), sockerärtor och sugar snaps
  • Färska jordgubbar, hallon, körsbär och björnbär
  • Ovanlig exotisk frukt, såsom stjärnfrukt, fingercitron (Buddahs hand) och rambutan
Marknadsstånd med olika sorters grönsaker som rödlök, gul lök, broccoli, dill, purjolök och vitkål.

Välj grönsaker efter säsong! Foto: Scandinav

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Tack för ditt svar!

Kontakta Klimatsmart vardag

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8-16.30

Besöksadress: Drottninggatan 5

Öppettider: Vardagar kl. 10-16.30

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se