När är olika grönsaker i säsong?
Genom att utgå från säsongens råvaror när du lagar mat kan du spara pengar och det är även bra för miljön. Använd Naturskyddsföreningens lista för att ha koll på när de vanligaste svenska grönsakerna är i säsong.
Genom att välja svenska grönsaker när de är i säsong minskas klimatpåverkan på två sätt. Dels minskar du importbehovet och de transporter som det innebär, dels undviker du grönsaker som behöver odlas i växthus.
Nackdelen med växthus är att de behöver uppvärmning under den kallare årstiden och bränslet kan i många fall vara fossil olja. Rotfrukter och annat som odlas på friland klarar sig med solens naturliga kraft.
När det gäller transporter ska du framförallt undvika dessa grönsaker och frukter när de inte är i säsong, eftersom de då flygs till Sverige:
- Sparris
- Färska haricot verts (brytbönor), sockerärtor och sugar snaps
- Färska jordgubbar, hallon, körsbär och björnbär
- Ovanlig exotisk frukt, såsom stjärnfrukt, fingercitron (Buddahs hand) och rambutan
Senast uppdaterad:
Publicerad:
Tack för ditt svar!
Berätta gärna vad vi kan göra bättre på den här sidan för att förbättra webbplatsen! Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Tänk på att inte skicka in personuppgifter. Om du vill ha svar på en fråga kan du istället använda formuläret ”Lämna en synpunkt”.
Om du ändå skickar in personuppgifter via detta formulär hanteras uppgifterna av Kommunstyrelsen och kan eventuellt lämnas vidare till annan verksamhet inom Örebro kommun i syfte att förbättra vår service.
Här hittar du mer information om hur vi hanterar personuppgifter.
Tack för ditt svar!
Du har nu hjälpt oss att förbättra våra webbplatser.