Hur lagar jag mat energisnålt?
Det är inte bara på tallriken du kan göra klimatsmarta val i köket. Hur du lagar den kan också spela roll.
Tips på hur du lagar mat energisnålt
- Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans eller zonens storlek.
- Sätt lock på kastrullen, då använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om locket är av.
- Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Värm rätt mängd vatten. Det spar både energi och tid. När du ska värma en till två portioner mat eller bara en kopp tevatten då är mikron ett bra alternativ.
- Många recept inleds med "sätt på ugnen". Lär dig istället hur lång tid din ugn tar på sig att bli varm och sätt på i lagom tid så står den inte på i onödan.
- Låt matresterna svalna innan de ställs i kyl eller frys. Det går åt mer energi att kyla om maten ställs in varm.
- Tina fryst mat i kyl eller rumstemperatur istället för i mikrovågsugn.
- Ställ in rätt temperatur i både kyl och frys. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 procent.
- När du ska köpa ny kyl, frys eller ugn så ta hjälp av energimärkningen. Kylar och frysar i energiklass A+++ är effektivast.
Senast uppdaterad:
Publicerad:
Tack för ditt svar!
Berätta gärna vad vi kan göra bättre på den här sidan för att förbättra webbplatsen! Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Tänk på att inte skicka in personuppgifter. Om du vill ha svar på en fråga kan du istället använda formuläret ”Lämna en synpunkt”.
Om du ändå skickar in personuppgifter via detta formulär hanteras uppgifterna av Kommunstyrelsen och kan eventuellt lämnas vidare till annan verksamhet inom Örebro kommun i syfte att förbättra vår service.
Här hittar du mer information om hur vi hanterar personuppgifter.
Tack för ditt svar!
Du har nu hjälpt oss att förbättra våra webbplatser.