Meny

Tips för hållbar konsumtion

I dagens köp-och-släng-samhälle skaffar vi oss allt fler prylar. Produktionen av dessa genererar både hög klimatpåverkan, ökad kemikalieanvändning, fler transporter och mer avfall. Du har stor makt att påverka utbudet.

jeans, nål, tråd

En genomsnittlig svensk konsument genererar cirka 10 ton koldioxid och 500 kg avfall per person och år. En hållbar mängd är ca 1-2 ton koldioxid per år. Det finns flera saker vi kan göra för att minska vårt klimatavtryck och konsumera mer hållbart.

Funderar du på att köpa nytt för att din gamla pryl har gått sönder?  Här är tre frågor att ställa till sig själv innan du går till butiken:

1. Kan prylen lagas? (av mig eller någon annan)

En soffa kan kläs om, en stol målas, skor klackas om, och så vidare. Störst miljöpåverkan kommer från tillverkningen av saker. Att ge dina prylar så lång livslängd som möjligt har stor betydelse. Man måste inte göra allt själv. Genom att låta någon annan göra det så förlängs både livslängden på sakerna, avfallsberget minskas samtidigt som arbetstillfällen skapas.

2. Kan jag hyra, låna eller dela istället?

Saker du sällan använder är kanske ineffektivt och dyrt att äga? Kan du låna det av grannar eller kompisar? Finns det att hyra eller finns kanske en delningstjänst såsom en bilpool? Alla dessa exempel minskar mängden saker som tillverkas och bidrar till att de som redan finns används mer effektivt.

3. Kan jag köpa begagnat istället?

Behöver du ersätta din gamla pryl så kan den kanske vara "nygammal"? Genom att köpa second hand sparar du 97-100 % av miljö- och klimatpåverkan.

Fler tips på hållbar konsumtion hittar du hos Framtidsstigen

Senast uppdaterad: 9 december 2019

Publicerad: 6 oktober 2015

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Kontakta Örebro kommun

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8-16.30

Besöksadress: Drottninggatan 5

Öppettider: Vardagar kl. 12-16.30

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se