Gå till innehåll

Hur startar jag delning eller återbruk?

Det blir alltmer populärt att dela prylar med andra eller lämna det du inte längre behöver till återbruk så att det får ett längre liv. I Örebro finns Åternyttan som tar emot återbruk, och Fritidsbanken som delar sport- och fritidsutrustning, men hur kan du själv bidra till fler liknande platser?

Vad ska du tänka på om du vill bidra med en ny plats eller struktur för delning eller återbruk? Här ges några tips.

Återbruksrum eller delningsrum

Ett återbruksrum är en plats där du kan lämna fungerande prylar som du vill bli av med och plocka saker som du själv vill ha.

Tänk på att:

  • Samarbeta med fastighetsägaren. Bor du i hyresrätt måste hyresvärden stå för rummet och ni behöver komma överens om hur det ska skötas. Även i bostadsrättsföreningen behöver det förstås tas upp i styrelsen hur rummet ska organiseras.
  • Sätt upp regler för vad som får lämnas och informera tydligt. Det är viktigt att poängtera att det måste vara rent och helt så det inte blir ett avfallsrum. Det kan vara olämpligt med stora eller stoppade möbler då de tar stor plats och i värsta fall kan ta med sig ohyra.
  • Vem håller ordning och ser över vad som har legat länge? Ni behöver en regel för när det ska skänkas eller slängas och vem som gör det. Det som inte blir taget i ert rum kan fortfarande finnas intresse för via någon begagnatbutik eller liknande eftersom de når en större kundgrupp.
  • Rummet kan behöva en grundmöblering i form av hyllor och galgar för att det ska bli lätt att hålla ordning och få en överblick av sakerna.

Loppisar

Att ordna en loppis går förstås att göra på egen hand, men om du vill sälja ordentligt är det bäst att få med dig fler hushåll i grannskapet eller hyra ett bord på en anordnad loppis. Då vet du att det kommer mycket folk. Här utgår vi från exemplet kvartersloppis.

Tänk på att:

  • Var ute i god tid. Det kan ta ett par månader att få ihop tillräckligt många säljare och sedan annonsera för potentiella köpare.
  • Välj datum på en helg eller annan dag när många är lediga.
  • Det finns en Facebook-grupp som heter Bytardagar Örebro län som är bra att använda för att nå ut till potentiella köpare. Se till att ha en karta över området där försäljningen sker. Kolla Facebook-gruppen Bytardagar Örebro län.

Som enskild säljare, tänk på att:

  • Se till att allt du säljer är rent och fräscht. Fixa ett stadigt bord, gärna med en duk på för att ge ett trevligare intryck.
  • Organisera ditt bord i teman, till exempel böcker, husgeråd, textilier eller liknande så att det blir lätt att hitta. Ett annat sätt att dela upp sakerna är att ha lådor där allt kostar till exempel 20 kr styck.
  • Att erbjuda saft, fika och kaffe kan vara ett sätt att locka kunder och få dem att orka igenom dagen och se gärna till att ha något för barn. Men det får inte bli söligt och bör hållas skilt från sakerna du säljer. Undvik engångsmaterial.
  • Att bistå med tidningspapper för ömtåliga saker eller påsar att bära i kan underlätta för kunderna.
  • Ha en plan för ifall det blir regn.

Vad som säljer bra och inte kan bero lite på vilket område du säljer i, tid på året och andra saker. Men generellt sägs det funka bra med porslin, kläder, leksaker, samt designade möbler och lampor. Svårare kan det vara med böcker, tavlor, handarbeten, prydnadssaker och husgeråd.

Att sälja på egen tomt kräver inget tillstånd. Du kan sälja för upp till 50 000 kr utan att behöva skatta för vinsten.

Klädbytardag

Att ordna en klädbytardag kan göras olika stort, men om du vill få många att komma och få till byten i stor skala så är det ett arrangemang du ska skapa. En klädbytardag kan förstås göras flera gånger per år för att fokusera på plagg som passar olika årstider.

Några saker att tänka på:

  • Hitta fler intresserade att samverka med. Det kommer behövas flera som hjälper till. Naturskyddsföreningen brukar vara positiva till detta. Läs Naturskyddsföreningens handledning med saker att tänka på inför klädbytardagen.
  • Hitta en lokal som passar och marknadsför er dag.
  • Skapa regler för hur bytet går till. Ett vanligt upplägg är att man får lämna in ett visst antal plagg och får motsvarande antal biljetter eller liknande. Biljetterna kan du lösa in mot ett annat plagg och bytet är gjort! Här behöver tider sättas så att ni hinner få upp alla kläder innan dörrarna öppnar för besökare.
  • Som arrangör behöver du se till att det finns klädställningar med galgar att hänga upp eller bord att lägga kläderna på.
  • De kläder som blir över lämnas inte tillbaka utan skänks vanligtvis till begagnatbutiker.

Det finns förstås flera andra alternativ såsom på arbetsplatsen, på förskolan eller i föreningen. I dessa sammanhang behöver du förstås stämma av med ansvarig för lokalen om det passar och hur det kan läggas upp. Även om det blir färre besökare kan utbudet här vara smalare och mer träffsäkert, till exempel barnkläder på förskolan eller urvuxna skor och träningskläder i idrottsföreningen.

Lokala Facebook-grupper

Det är idag vanligt med lokala Facebook-grupper (och kanske även på andra sociala medier) som avgränsas till en stadsdel, en småort, ett fritidshusområde eller liknande. Detta är ofta en utmärkt arena för att låna saker av varandra om det tillåts av gruppens administratör.

Det finns också en mängd grupper som inriktar sig just på att byta eller skänka saker. Dessa är ofta avgränsade till Örebro med omnejd.

Byteslåda för böcker

Böcker är en sak som många har hemma och inte använder längre. Kanske främst för att man nöjer sig med att läsa dem en gång. Det är ju därför biblioteken är så smarta att besöka. Men hur kan du få andra att läsa de böcker du inte längre vill ha? En boklåda för byte av böcker är ett alternativ.

Att fixa en bokbytarlåda är mycket enkelt:

  • Ta en lite större låda som rymmer i alla fall 20 böcker.
  • Lägg ner de böcker du vill lämna ifrån dig.
  • Skriv ett meddelande med regler. Kan man till exempel bara ta en bok eller måste man samtidigt lämna en i utbyte? Finns det någon maxgräns för hur många man kan byta? Ska böckerna tillhöra någon särskild genre?
  • Ställ lådan där många passerar, men samtidigt har tid över. Det kan vara i pausrummet på jobbet (om det tillåts), i en föreningslokal, gemensamhetslokal eller kanske på din tomt? Ska boklådan stå ute behöver den förstås ha ett lock och vara vädertålig.

Det kan vara värt att testa olika platser och se vad som fungerar. Andra sätt att göra dina böcker tillgängliga för andra är annars att hålla utkik efter events som har bytesfunktion, lämna dem till begagnatbutiker eller antikvariat som tar emot böcker.

Ska inte kommunen fixa detta?

Örebro kommun utvecklar ständigt vilka tjänster vi erbjuder invånarna för att användbara saker inte ska behöva bli avfall. Åternyttan och Fritidsbanken är två exempel som finns. Det nyaste tillskottet som öppnas 2023 är Örebro byggretur.

Kommunen har dock små möjligheter att finnas nära alla invånare, även om mobila lösningar har undersökts. Det är inte heller nödvändigt att initiativ för återbruk och delning drivs av kommunen – vårt uppdrag utgår från avfall eller att förbereda för återbruk.

När vi undviker avfall finns det stora möjligheter för individer att bidra. Några exempel på vad som kan göras, som kan kallas ”system eller strukturer för delning och återbruk”, är återbruksrum eller delningsrum i enskilda fastigheter, boklådor, klädbytardagar, loppisar, och lokala Facebook-grupper där du skänker eller lånar saker. Fördelen med dessa är att de kan finnas i ett hyreshus, ett kvarter, en bostadsrättsförening, en småort eller annat grannskap där närheten både gör det smidigt att överlämna, men där det också kan finnas en större tillit för att våga låna ut något.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Klimatsmart vardag

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se