Tillsammans minskar vi elförbrukningen!

Den 28 mars är det dags för Earth Hour. Då släcker miljontals människor ljuset under en timmes tid, för att uppmärksamma klimatfrågan. Örebro kommun har mätt elförbrukningen i kommunala verksamheter sedan december månad och på förskolan Rynningeåsen har förbrukningen minskat med hela 11%. Ta gärna del av våra tips på hur du kan spara el!

På förskolan Rynningeåsen har barnen byggt ett hus där de har satt upp bilder på olika elektriska saker som kan finnas i ett hushåll.

På förskolan Rynningeåsen har barnen byggt ett hus där de har satt upp bilder på olika elektriska saker som kan finnas i ett hushåll.

Det är Lokalförsörjningsenheten, tillsammans med de kommunala fastighetsbolagen, som mäter elförbrukningen i alla kommunala verksamheter under perioden december–mars. Förskolan Rynningeåsen hade under perioden 13 januari–17 mars minskat sin förbrukning med 11%, jämfört med samma period förra året.

Tillsammans med barnen på förskolans alla avdelningar har man reflekterat över vad el är och hur man kan spara på den. Med de yngre barnen har man bland annat uppmärksammat el och var den finns i vår närmiljö genom att gå på "el-promenader", både inom- och utomhus. Tillsammans med de äldre barnen har man byggt ett hus, där barnen fått sätta upp bilder på olika elektriska saker som kan finnas i ett hushåll.

– I år har vi haft en mildare vinter än förra året, men det är fortfarande ett mycket positivt resultat från Rynningeåsens förskola. Om alla förskolor och skolor som Futurum har skulle göra samma minskning, så innebär det 1,9 miljoner kronor i minskad kostnad per år och koldioxid-utsläppen skulle minska med 33 ton per år, berättar Sofia Larsson, strateg på Lokalförsörjningsenheten.

Earth Hour är världens största miljömanifestation som infaller den 28 mars kl. 20.30. Då väljer miljontals människor världen över att släcka ljuset under en timmes tid, för att uppmärksamma klimatfrågan. Det är även i samband med Earth Hour som kampanjen för minskad elförbrukning i de kommunala verksamheterna avslutas och i år kommer Svampen i Örebro släckas ned under Earth Hour.

Ta del av våra enkla tips på hur du kan spara el!

  • Släck lampan när ingen vistas i rummet.
  • Dra ur batteriladdaren när den inte används.
  • Aktivera energisparfunktionen på till exempel din dator. Tänk på att stänga av all elektronik med strömbrytaren när den inte används.
  • Håll ytterdörren stängd. Om det behöver vädras, gör det med korsdrag under en kortare tid.
  • Kör fulla disk- och tvättmaskiner.
  • Tvätta gärna på låga temperaturer, 40 grader istället för 60.
  • Använd vattenkokare för att koka upp vatten och använd lock på kastruller och grytor.
  • Det räcker med -18 grader i frysen. I kylen räcker +5 grader. Lägg gärna in en termometer för att kolla!

Senast uppdaterad: 25 mars 2020

Publicerad: 25 mars 2020
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Tack för ditt svar!