Svenska baljväxter är framtidens protein

Örebro kommun har tagit ytterligare ett steg mot hållbara måltider och satsar på ekologiska och svenskproducerade baljväxter. Kommunen är med i ett projektsamarbete med Nordisk råvara, kallat ”Svenska baljväxter – framtidens protein i offentlig måltid”. I projektet har en grupp av kommunens kökschefer bland annat utvecklat nya recept, till exempel en mandelmassa med gråärt istället för mandel.

Två plåtar med bakplåtspapper och spritsade råa kakor som är på väg till ugnen.

Här bakas nötkakor utan nötter. De är gjorda på gråärt istället. Foto: Emmy Stenlund, kökschef

Mindre klimatbelastning

Hittills har mycket av de baljväxter som använts i de kommunala restaurangköken varit importerade, vilket är belastande för miljön. Men Örebro kommun satsar nu på svenskproducerade baljväxter.

– Vi har redan märkt intresse från andra kommuner när det gäller exempelvis mandelmassan gjord på gråärt. Mandel är ju väldigt klimatbelastande och är dessutom något många är allergiska mot. Med denna produktutveckling får vi inte bara mer hållbar, utan även mer säker, mat ur allergisynpunkt, säger Malin Green, kostchef och projektledare på Örebro kommun.

Testar nya råvaror

En del av råvarorna är helt nya för kommunens kockar och har därmed andra egenskaper än de importerade baljväxter som de arbetat med förut. Kommunen är därför med i ett projektsamarbete med Nordisk råvara. Projektet heter ”Svenska baljväxter – framtidens protein i offentlig måltid”.

I projektet har en grupp av kommunens kökschefer utbildats i de svenska baljväxternas egenskaper, vad som lätt kan bytas ut i måltider och hur smak eller konsistens bäst kan framhävas. Projektgruppen har även utvecklat nya recept, tittat på hur man ökar proteininnehållet i måltider för äldre och undersökt egenskaperna hos de nya råvarorna.

Vad tyckte restauranggästerna?

I februari testade tio utvalda restaurangkök i Örebro kommun att servera kreativa och hållbara maträtter gjorda på svenskodlade baljväxter.

Läs mer om vad restauranggästerna tyckte om de nya maträtterna.

Svenska baljväxter

Ekologiska och svenskproducerade baljväxter för med sig fördelar för både miljön och samhället. Ekologiskt jordbruk och närproducerade livsmedel bidrar till ökad biologisk mångfald, öppna landskap, minskad användning av gifter och stöttar dessutom det lokala näringslivet.

Smartare mat

Sedan tidigare arbetar Örebro kommuns kök efter konceptet ”Smartare mat” för att minska matens klimat- och miljöpåverkan.

Läs mer om Smartare mat.

Senast uppdaterad:

Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Tack för ditt svar!