Örebro leder i Minimeringsmästarnas Sverigekamp

Nära 250 hushåll deltar i tävlingen Minimeringsmästarna och de har hittills minskat sitt avfall med totalt 30 procent. Kommunerna tävlar även mot varandra och Örebro leder Sverigekampen när halva tävlingstiden har gått. Dessutom är tre av hushållen från Örebro med på tio-i-topplistan!

Gruppfoto på personerna som tävlar för Örebro i Minimeringsmästarna.

Örebro leder Sverigekampen och dessutom är tre av hushållen från Örebro med på tio-i-topplistan av de nära 250 hushåll som deltar i tävlingen Minimeringsmästarna.

30 procent mindre avfall

Minimeringsmästarna är en nationell tävling med fokus på hållbar livsstil och att minska sitt avfall. Sju hushåll är uttagna att representera Örebro och tävlar mot de andra uttagna hushållen i Sverige.

Nära 250 hushåll i 50 av landets kommuner deltar i Minimeringsmästarnas Sverigekamp. Tävlingen startade i oktober och pågår i ett år. Inför tävlingens start vägde alla hushåll sitt avfall. Nu när halva tävlingstiden gått har deltagarna vägt igen. Resultatet? En minskning av avfallsmängderna på totalt 30 procent. Det avfallsslag som minskat mest är restavfallet, som står för den största minskningen på hela 40 procent.

Örebro leder

I Minimeringsmästarna tävlar både enskilda hushåll och kommuner. Örebro leder Sverigekampen och dessutom är tre av hushållen från Örebro med på tio-i-topplistan! Hushållen samlar poäng genom avfallsminskningar, genomförande av utmaningar och deltagande på tematräffarna.

Varför Örebro ligger i topp tror Mona Öhrn, planerare på Örebro kommun, beror på de deltagande hushållens stora engagemang och vilja att lära sig mer.

– I Örebro valde vi ut en bra blandning av hushåll som redan var engagerade samt några som önskade att bli bättre och hade viljan och drivet att förbättra sig. Hushållen blir peppade av varandra, säger Mona Öhrn.

Mona Öhrn tror också att kommunens intresse i frågorna har bidragit.

– Jag tror och hoppas också att de tävlande hushållen i Örebro känner att vi som kommun och organisatör av tävlingen själva har ett stort driv och att våra träffar ger kunskap och energi att ta tag i utmaningarna.

Tio-i-topplistan med kommunerna som leder Minimeringsmästarna, från plats 1 till plats 10 i ordning: Örebro, Laholm, Lomma, Falun, Tyresö, Nacka, Stockholm, Skellefteå, Borlänge, Falkenberg.

När halva tävlingstiden har gått ligger Örebro kommun på första plats av 50 av landets kommuner som deltar i tävlingen Minimeringsmästarna. Bild: Minimeringsmästarna

Minimeringsmästarna

Minimeringsmästarna är en nationell tävling som drivs av Göteborgsregionen med stöd från Avfall Sverige. På lokal nivå ansvarar Örebro kommun för genomförandet.

Läs mer om Minimeringsmästarna och hushållen som tävlar för Örebro.

Senast uppdaterad:

Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Tack för ditt svar!