Minska matsvinnet: förvara frukt och grönsaker rätt

Förvara frukt och grönsaker rätt så håller de längre och du kan minska matsvinnet. En del frukter och grönsaker ska förvars kallt för att hålla sig fräscha, men vissa kan få köldskador om de förvaras i kylskåp och blir istället dåliga fortare. Visste du till exempel att paprikan trivs bäst på köksbänken?

äpplen och bananer som lagts ut så de ser ut som en glad och en ledsen gubbe

Foto: Scandinav bildbyrå/Jens Lindström

Testa dina kunskaper i Klimatsmart vardags frukt- och grönsaks-quiz!

Kyl eller köksbänk?

Vem har inte gjort misstaget att lägga bananerna i kylskåpet och sedan upptäckt att de blivit brunsvarta? Det ser inte så aptitligt ut men bananerna går fortfarande att äta. Med rätt förvaring kan du få frukten och grönsakerna att hålla längre, och på så sätt minska matsvinnet. Det tjänar både du och miljön på!

Förvara frukt såhär

Frukt

Förvara i ...

Apelsin

kylskåp

Banan

rumstemperatur eller svalt*

Citrusfrukter (utom apelsin)

rumstemperatur eller svalt

Kiwi

kylskåp

Mango

rumstemperatur eller svalt

Nektarin

kylskåp

Persika

kylskåp

Päron

kylskåp

Vindruvor

kylskåp

Äpplen

kylskåp

*Svalt innebär ca 12–15°C

Förvara grönsaker såhär

Grönsak

Förvara i ...

Aubergine

rumstemperatur eller svalt*

Champinjoner

kylskåp

Lök

kylskåp

Morötter

kylskåp

Paprika

rumstemperatur eller svalt

Potatis

rumstemperatur eller svalt

Sallad

kylskåp

Tomater

rumstemperatur eller svalt

Vitlök

kylskåp

Zucchini/squash

rumstemperatur eller svalt

*Svalt innebär ca 12–15°C

Miljönär-vänlig loggan

På Livsmedelsverkets webb hittar du en längre lista med fler frukter och grönsaker.

Kolla in Klimatsmart vardags säsongsguide för frukt och grönsaker också!

PS. Du har väl inte missat Avfall Sveriges webb miljönär.se? Där finns massa tips och en karta där du kan söka på alla företag som är Miljönär-vänliga i Sverige.

Senast uppdaterad: 4 juni 2019

Publicerad: 4 juni 2019
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?