Minimeringsmästarna testar soppa på matsvinn

Åtta hushåll som bor i Örebro kommun är uttagna till den nationella tävlingen Minimeringsmästarna. I december träffades de på Tullängsgymnasiet för att lära sig minska sitt matsvinn och prova svinnsmart mat. Tullängsgymnasiet, som nyligen prisades av White Guide Junior, lagade en middag på ingredienser som hushållen listat att de ofta får över och kastar hemma. Se hur det gick i filmen! 

En man och en kvinna i kockkläder som står vid grytor med svampsoppa, och skålar med grönkålschips, ostflarn och brödkrutonger.

Tullängsgymnasiets kockar Alexander och Viktoria lagade en svampsoppa med olika tillbehör, för att visa att det går att ta tillvara på hela grönsakerna och minska matsvinnet genom att använda sådant som ofta blir över.

Mat på det som brukar bli över

I december är utmaningen i tävlingen Minimeringsmästarna att minska matsvinnet. Hur ska det gå när julen närmar sig? För att få inspiration träffades hushållen på Tullängsgymnasiet där de fick en svinnsmart middag och en föreläsning om matsvinn.

Innan träffen fick alla hushåll skicka in listor på vad de ofta får över hemma som blir till matsvinn, till exempel bröd, broccolistam, morötter och ost. Tullängsgymnasiets kockar Viktoria och Alexander lagade sedan mat med ingredienser som hushållen listat att de ofta får över. Det blev en svampsoppa med olika tillbehör som brödkrutonger, grönkålschips och ostflarn.

Tullängsgymnasiet tilldelades nyligen priset ”Årets Skolrestaurang 2021” av White Guide Junior. Läs mer om det på orebro.se

Efter middagen blev det föreläsning med Lena Sjöqvist, kökschef på Tullängsgymnasiet, och Johanna Björklund, universitetslektor som forskar på hållbar mat på Örebro universitet.

Film från träffen på Tullängsgymnasiet

Anta utmaningen du också!

Du kan också bli minimeringsmästare genom att delta i de digitala utmaningarna som vi lägger upp här på Klimatsmart vardag. Första utmaningen är att konsumera hållbart och avslutas 23 januari, så du har fortfarande tid att göra den. Andra utmaningen är att minska matsvinnet och pågår till 20 februari.

Om Minimeringsmästarna

Minimeringsmästarna är en nationell tävling som fokuserar på vinsterna med en hållbar livsstil. Åtta hushåll som bor i Örebro kommun är uttagna till tävlingen och ska under ett års tid genomföra olika utmaningar där det gäller att minska sitt avfall så mycket som möjligt.

Läs mer om Minimeringsmästarna och se vilka hushåll som tävlar för Örebro.

Du kan även följa hushållen och se hur det går för dem på Instagram: #minimeringsmästarna_örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Tack för ditt svar!