Minimeringsmästarna minskade sitt avfall med 45 procent

Minimeringsmästarna är en nationell tävling som vill inspirera svenska hushåll att konsumera mer hållbart, minska sitt avfall och förstå att de har möjlighet att påverka i klimatfrågan. Under ett år har drygt 30 hushåll i Göteborgs- och Boråsregionen deltagit i Minimeringsmästarna och aktivt minskat sitt avfall med 45 procent. Nu är det dags för hushåll i Örebro kommun att delta i Minimeringsmästarna.

Glad kvinna som sitter utomhus vid ett bord med flera andra människor och äter mat.

Foto: Olivia Whitehouse/Minimeringsmästarna

Stora förändringar på ett år

I Sverige konsumerar vi som om det fanns 4,2 jordklot och slänger 467 kg avfall per person – varje år. Minimeringsmästarna visar att det är möjligt att göra stora förändringar på ett år. Hela projektet fokuserar på vilka möjligheter som finns med en hållbar livsstil, snarare än vad man inte får göra. Minimeringsmästarna drivs av Göteborgsregionen, med stöd från Avfall Sverige.

Under ett år har drygt 30 hushåll i Göteborgs- och Boråsregionen aktivt minskat sina avfallsmängder, genom olika utmaningar på teman som matsvinn, textil och kemikalier. Sammanlagt lyckades hushållen minska sitt avfall med 45 procent på ett år!

Nya vanor

Under året har deltagarna i Minimeringsmästarna hunnit skapa många nya, goda vanor. Några exempel som deltagare berättat om är att de:

  • tar med egna påsar till matbutiken (i vissa fall även egensydda fruktpåsar)
  • tar med egen matlåda för hämtmat
  • läser innehållsförteckningar mer noggrant för att bli uppmärksam på skadliga
  • kemikalier
  • lagar mat på rester
  • äter mat som luktar och smakar bra efter passerat ”bäst före”-datum
  • köper mindre plast
  • äter mer vegetariskt
  • handlar mer second hand
  • tänker efter om det går att låna istället för att köpa nytt.

Deltagarna har också delat med sig av sina erfarenheter på i sociala medier och diskuterat miljö, hållbarhet och avfall med kollegor, familjemedlemmar, släkt, vänner och bekanta.

Delta i Minimeringsmästarna

Nu är det dags för hushåll i Örebro kommun att delta i Minimeringsmästarna. Vill du vara med? Anta Klimatsmart vardags utmaning och ansök om att bli Minimeringsmästare! Under ett år får hushållen som deltar föreläsningar och inspiration till hur de kan leva mer hållbart, och tävlar samtidigt mot andra hushåll i Sverige.

Läs mer och ansök på Minimeringsmästernas webb – innan 15 september!

Senast uppdaterad:

Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Tack för ditt svar!