Minimeringsmästaren Emelie köper kläder och inredning på second hand

För Emelie kom vändpunkten att leva ett mer hållbart liv efter att ha sett dokumentären A Plastic Ocean 2017. Tävlingen Minimeringsmästarna anmälde hon sig till för att hon gillar utmaningar.

Minimeringsmästaren Emelie står i ett vardagsrum och Minimeringsmästarnas logotyp syns uppe till vänster i bilden

Emelie gillar second hand och har inrett sin lägenhet med 50- och 60-talsmöbler.

Mindre plast

Nu har halva tiden gått för de tävlande i Minimeringsmästarna. Vi gav oss hem till två av hushållen för att höra hur den här första tiden med att leva mer hållbart har gått och om de klarat utmaningarna de fått. Här besöker vi Emelie som har börjat plastbanta.

– När man plastbantar upptäcker man hur mycket av vår mat som är förpackat i plast. Att köpa saker utan plastförpackning är inte lätt, det gäller att planera, säger Emelie som tycker att Minimeringsmästarnas utmaningar varit roliga att göra och att hon lärt sig en hel del på vägen.

14 gram restavfall

Emelies lägenhet är till största inredd av 50– och 60-talsmöbler, något som vittnar om att hon handlar mycket återbruk.

– Ja, till exempel har jag inte köpt nya kläder sedan 2016 utan köper allt på loppisar eller i second handbutiker, säger Emelie.

När det gäller att minimera sitt avfall är det nog inte många som slår Emelie. De senaste 14 dagarna har hon 14 gram restavfall. Det kanske är Emelie som i slutet av året står som hela Sveriges Minimeringsmästare?

Lycka till Emelie!

Minimeringsmästarna

Minimeringsmästarna är en nationell tävling med fokus på hållbar livsstil och att minska sitt avfall. Sju hushåll i Örebro deltar i tävlingen och ska under ett års tid genomföra utmaningar på olika teman.

Läs mer om Minimeringsmästarna.

Läs en intervju med Minimeringsmästarna Oscar och Alice som testat tandkräm i tablettform för att slippa förpackningen!

Senast uppdaterad:

Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?