Framtidens protein serverades på kommunens restauranger

Nya och kreativa måltider gjorda på svenska baljväxter serverades i tio utvalda kommunala restauranger. Syftet var bland annat att sprida kunskap om svenska baljväxter. Restaurangernas kökschefer fick stor respons och positiva omdömen från skolelever, lärare och vårdtagare, trots utmaningar vid serveringen på grund av corona-restriktionerna.

Med projektet ”Svenska baljväxter – framtidens protein i offentlig måltid” har Örebro kommun tagit ytterligare ett steg framåt mot fler närproducerade livsmedel och klimatsmarta måltider.

Läs mer om projektet här.

Vad blev då resultatet? Hur smakar de nykomponerade rätterna? I februari serverade tio utvalda restaurangkök i Örebro kommun kreativa och hållbara maträtter gjorda på svenskodlade baljväxter. Det blev både nytolkningar av välbekanta maträtter såväl som nya och exotiska maträtter.

Stort uppläggningsfat med Ragg..ish som ser ut som raggmunkar med lingon på, i bakgrunden en stor skål med pastasallad.

Tullängsskolans restaurang serverade bland annat den raggmunksliknande rätten ”Ragg..isch”. Foto: Tullängsskolan

Festligt på Tullängsskolan

När eleverna på Tullängsskolan anlände till skolrestaurangen möttes de av musik från en spellista som tagits fram av en grupp elever. Spellistan bestod av en blandning låtar från 80-talet fram till nutid. Musiken i kombination med att det serverades hållbara måltider med Street Food-tema bidrog till en festlig och förväntansfull stämning.

– Vi serverade bland annat vår populära Kebab..ish, gjord på gråärt, och No Chicken Nuggets på bondböna. Den här typen av mat är inte nödvändigtvis något nytt för ungdomarna på vår skola, men det handlar om att få återkoppling och utifrån det ta fram recept som går hem. Att maten samtidigt är hållbar genom att vi tar tillvara på restprodukter och inhandlar svenska råvaror är ju även bra för ekonomin, säger Lena Sjöqvist, kökschef på Tullängsskolans restaurang.

Klimatsmart på Virginska

Mikael Eman, kökschef på Virginska gymnasiets restaurang, vittnar om en liknande upplevelse av projektet.

– För oss som jobbar i köken har det varit fantastiska råvaror att jobba med. Under projektets gång har vi försökt introducera mat riktat mot ungdomar fast på ett nytt sätt. Vi har helt enkelt förpackat nyttig och klimatsmart mat på ett sätt som ungdomarna kan ta till sig, säger Mikael Eman.

Andra kommuner inspireras

Carina Andersson, verksamhetschef på Örebro kommuns Måltidsenhet, tycker även hon att det är roligt att projektet fått sådan positiv respons. Måltidsenheten har blivit kontaktade av andra kommuner som vill höra hur Örebro kommun arbetat med hållbara måltider av det här slaget.

– Våra hållbara måltider är ständigt under utvecklande. Det är viktigt att lära av varandra och dela med sig av tips och idéer. Tillsammans är vi starkare och ju fler kommuner som byter till svenskodlade baljväxter desto bättre är det. Tillsammans kan vi göra måltider som gör skillnad! säger Carina Andersson, måltidschef.

Sedan tidigare arbetar Örebro kommuns kök även efter konceptet ”Smartare mat” för att minska matens klimat- och miljöpåverkan.

Läs mer om Smartare mat.

Senast uppdaterad:

Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Tack för ditt svar!