Meny

Sommarutställning i Anckarsvärds magasin

I år är det 200–årsjubileum för Anckarsvärds tid på Karlslund och vi firar detta med en utställning av Jakob Anckarsvärd. Utställningen "Färgstarka landskap på Karlslunds herrgård" visas dagligen söndagen den 26 maj–söndagen den 15 september kl. 11–16 i Anckarsvärds magasin. Vernissage söndagen den 26 maj i samband med Trädgårdsdagen. 

Målning av Jakob Anckarsvärd

Sommarutställning av Jakob Anckarsvärd

I år är det 200 år sedan familjen Anckarsvärd köpte Karlslunds herrgård. För att fira detta bjuder vi på en utställning av Jakob Anckarsvärd i Anckarsvärds magasin. Utställning pågår mellan 26 maj–15 september kl. 11–16. Vernissage söndag 26 maj och finissage söndag 15 september.

Vernissage

Söndagen den 26 maj kl. 13 i samband med Trädgårdsdagen i Karlslund. Invigningstalare är Marie Brorson, Fritidsnämndens ordförande. 

Konstnär Jakob Anckarsvärd 

Jakobs målningar är utförda i expressiv stil med starka färger, poetisk svärta och ett fantasieggande koncept.

  • Jag söker efter det mörka i både vackra och levande miljöer, säger Jakob Anckarsvärd, konstnär.
  • Det har känts smått oemotståndligt att få ställa ut på den plats där mina förfäder Carl och August en gång verkade.

Anckarsvärds målningar utgår från fotografier, skisser och ritningar från Carl och August Anckarsvärds tid av deras far Mikael Anckarsvärd. Dessa har dramatiska kompositioner och spännande skildringar av Karlslund i utveckling. I Jakob Anckarsvärds versioner är trädgården klädd i höstskrud med starka orangea och röda toner. I de andra landskapen tar Anckarsvärd stora intryck av Watteau och Constable med en naturromantisk utgångspunkt som transcenderar genom en ny färgskala och filtrerad genom ett modernt anslag.

För mer information, bilder, kontakt med mera besök Jakobs webbsida: anckarsvard.com.

Varmt välkommen!

Utställning om familjen Anckarsvärd

Utomhus vid herrgårdens sommarcafé visas en utställning om familjen Anckarsvärd och deras betydelse för Karlslund. Här hittar du mer information om den utställningen.

Johan Anckarsvärds bakgrund och arbetsprocess

Bakgrund

Jakob Anckarsvärd är utbildad på konsthögskolorna i Glasgow och i Stockholm. Han har även en fil. mag. i estetik, Konstfack och en fil. mag. i pedagogik, Södertörn. Anckarsvärd kommer från en Stockholmssläkt med konstnärer, författare och arkitekter och en uppväxt med ständig närhet till kultur, konst och musik.

Anckarsvärd är en inom konstbranschen en etablerad konstnär och är även aktiv som pedagog, skribent, föredragshållare m.m. Han ställer ut i genomsnitt 12 gånger per år runt om i Sverige och vidare. Anckarsvärd arbetar utöver måleriet även med videokonst, installation och konceptkonst researchbetonad konst.

Anckarsvärds utställningar de senaste åren har återfunnits bland annat i: Örebro, Stockholm, Kalmar, Visby, Nynäshamn, Chicago och New York.

Arbetsprocess

Jakob Anckarsvärds arbete är rikt influerat av psykologi och existentialism som delvis kommer ur arbete inom psykiatrin, volontärarbete, samt genom akademiska studier. Anckarsvärd arbetar främst med måleri, video och installation, med hänvisningar både till konsthistoria och teori.

Anckarsvärd är inte orolig för att arbeta i mörkare färger eller med tyngre frågor, men strävar kontinuerligt för hoppfulla lösningar. För att gå framåt är det nödvändigt att verkligen utmana sig själv, vilket ibland innebär att bryta konventioner och regler. Anckarsvärds konst är i ständig förändring och utveckling, och han tror på långsiktigt arbete för att vända privat fascination till djuplodande resultat.

Som konstnär söker Anckarsvärd nya uttryck och experimenterar med färg och teknik i annars traditionella landskapsmotiv. Att pendla mellan research och verkstad är inget nytt för Anckarsvärd som alltid har en fot i den akademiska världen, en i den politiska och en tredje i måleriska traditioner där parafraser och djupstudier av stilar hör till det vanliga.

  • Med min konst vill jag få människor att stanna upp och släppa tillvarons oväsentligheter, och känna något större. Något oändligt, sublimt, eller evigt, säger konstnären Jakob Anckarsvärd. Om jag för en stund kan få åskådaren att pausa vardagslivet har jag lyckats. Min konst tjänar till att ge en upplevelse och visa något annat”.

Jakob Anckarsvärd

Fakta

Datum:

26 maj - 15 september 2019

Tid:

11:00 – 16:00


Kontakt:

019–21 62 20, karlslund@orebro.se

Tillgänglighet:

Arrangör:

Entré:

Fri entré

Hitta hit

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Kontakta Karlslund

Kontakta Örebro kommun

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 7-17

Besöksadress: Drottninggatan 5

Öppettider: Vardagar kl.10-17

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se