Gå till innehåll
Sök
meny

Strategisk utveckling

Det här förslaget till översiktsplan är ute på samråd mellan 22 januari och 16 april. Du kan tycka till om förslaget här.

Den strategiska utvecklingen utgår från kommunens vision och verksamhetsidé som konkretiseras i fem övergripande strategier och elva tematiska strategier, vilka presenteras i den här delen.

Kommunens vision och verksamhetsidé

Örebro kommun har som vision att bli ”Skandinaviens mest attraktiva medelstora stad” och dess verksamhetsidé är att ”jobba långsiktigt och hållbart för att vara en attraktiv kommun för både människor och företag. ”Vi drivs av att skapa en enklare vardag för alla”. Översiktsplanen har en viktig roll i att formulera långsiktiga strategier för mark- och vattenanvändningen som konkretiserar och harmonierar med kommunens vision och verksamhetsidé.

Övergripande strategier

Den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön i Örebro kommun ska vägledas av fem övergripande strategier. Övriga delar i översiktsplanen ska kunna förstås utifrån dem eftersom de uttrycker och sammanfattar kommunens övergripande viljeinriktning för vårt framtida Örebro.

I Örebro utgör ekosystemtjänsterna och naturens förutsättningar utgångspunkt för utvecklingen av den fysiska miljön. Våra gröna och blåa miljöer är en förutsättning för människans hälsa och välbefinnande. Om vi ger plats för naturen kan den fortsätta att ge oss värden som vi och kommande generationer är beroende av samtidigt som biologisk mångfald och ekosystem stärks.

I Örebro utgår utvecklingen av den fysiska miljön från de strukturer som redan är på plats och de förädlas eller omvandlas efter nutida behov. Med omsorg och i god relation till det befintliga tillförs nya strukturer på obebyggd mark.

I Örebro lever människor med närhet till vardagens funktioner såsom skolan, grönområdet, arbetsplatsen, mataffären, övriga mötesplatser och kultur- och fritidsutbud. I närområdet finns en variation i bostadsutbudet. Staden och de större orterna har en struktur som kännetecknas av närhet mellan funktioner och områden. Ortssystemet inom kommunen hänger samman.

I Örebro är livsmiljöerna omsorgsfullt och medvetet utformade och de ligger till grund för upplevelsen, trivseln, hälsofrämjandet, identiteten, det mellanmänskliga mötet, tillgängligheten, tryggheten och rörelser i och av kommunens levda rum och den helhet som de bildar. Livsmiljöerna ska vara jämställda. Lösningar som skapar mervärden och mångfunktionalitet prioriteras.

I Örebro medför tillkomsten av en ny och utbyggd järnväg mellan Stockholm och Oslo via Örebro och utpekandet som urban knutpunkt i det europeiska transportnätet (TEN-T) att kommunen får en utvecklad storregional roll i Skandinavien. Därmed stärks Örebros befintliga regionala navfunktion för näringsliv och arbetsmarknad, högre utbildning och forskning, kvalificerad service, kultur, idrott och handel samt som bostadsmarknadsnod.

Tematiska strategier

De fem övergripande strategierna utgör tillsammans med de tematiska strategierna översiktsplanens bärande idéer för hur den fysiska miljön i kommunen ska utvecklas långsiktigt. De elva tematiska strategierna fördjupar de fem övergripande strategierna per allmänt intresse och redovisas nedan. De redovisas även i del 5 där samtliga tematiska områden fördjupas.

Den fysiska planeringen ska bidra till att Örebro är en hållbar och attraktiv kommun för ett brett spektrum av olika slags företag och organisationer, där befintliga kan växa och utvecklas samt nya etableras. Arbetslivets ute- och innemiljöer ska planeras och utformas så att de främjar hälsa och trivsel, exempelvis grönska samt ljud- och dagsljusförhållanden, och effektivt markutnyttjande.

Planeringen ska säkerställa goda förutsättningar för arbets- och handelsresor med gång-, cykel och kollektivtrafik, vilket handlar om lokalisering, utformning och effektivt markutnyttjande i relation till personal och besökare

Utgångspunkt för Örebro kommun i samhällsplaneringen är att fortsatt vara den regionala bostadsmarknadsnoden i Örebro län med en god plan- och markreserv som ger förutsättningar att möta hushållens olika behov. Örebro kommuns strävan att bli en mindre boendesegregerad kommun och stad bygger på strategier att skapa ett varierat utbud av bostäder i alla delar av kommunen med hänsyn till platsens förutsättningar. Integrerande och utjämnande av sociala skillnader står i fokus för kommunens bostadsplanering.

I samhällsplaneringen ska både behovet av en effektivare energianvändning och en ökad produktion av fossilfria energislag tillgodoses.

För att Örebro kommun ska vara ett robust samhälle, väl rustat för kriser, behöver ett beredskapsperspektiv anläggas på den fysiska planeringen. I den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön behöver höjd tas för ökat flöde av militär transport, för att säkra energi-, vatten- och livsmedelsförsörjning, framkomlighet i samhället vid störningar, ett ökat intresse för skyddsobjekt och potentiella militära mål samt större hänsyn till totalförsvarets behov, både det militära och det civila.

Tillgång till grönområden med höga sociala värden ska säkerställas i både befintlig och ny bebyggelse. Naturens ekologiska värden ska skyddas och utvecklas. Grönstrukturens sociala och ekologiska värden ska utvecklas genom att stärka prioriterade ekosystemtjänster. Grönstrukturen ska vid behov vara mer multifunktionell och motverka negativa effekter av ett förändrat klimat.

Både perspektivet klimatanpassning och klimatpåverkan ska beaktas i alla frågor som rör mark- och vattenanvändning. Markanvändningen ska bidra till att skapa ett robust samhälle som är anpassat till ett förändrat klimat och samtidigt ger så liten påverkan av klimatutsläpp som möjligt.

För att uppnå en god livsmiljö och en attraktiv kommun behöver behov och funktioner säkerställas samtidigt som arkitektonisk kvalitet tillgodoses samt estetiska, konstnärliga och kulturhistoriska värden värnas. Det handlar om att kvalitet och hållbarhet ska vara av hög prioritet för byggnader och platser, såväl privata som offentliga. En utgångspunkt ska vara att se till det redan byggda. Varje enskilt projekt är av betydelse för att bidra till en förbättrad helhet.

Olika typer av verksamheter ger och har gett upphov till föroreningar som har spridits till omgivningar och riskerar att påverka människors hälsa. Målsättningen för temat är att identifiera och begränsa de miljöproblem som utgör en risk för miljön och hälsan samt att lämna förslag till åtgärder för att minska dessa risker.

All stads- och tätortsutveckling ska vara socialt värdeskapande genom att alla människor, oavsett behov och förutsättningar, ska ges lika möjligheter till en livsmiljö där de kan utvecklas, känna samhörighet och delaktighet samt leva ett gott liv.

Kommuninvånarna ska ha nära eller god tillgänglighet till viktiga samhällsfunktioner som barnomsorg, utbildning, kultur- och fritidsverksamheter samt vård och omsorg. Dessa samhällsfunktioner ska kunna nås med gång, cykel eller kollektivtrafik på ett smidigt och trafiksäkert sätt.

Viktigast för att transportsystemet ska hålla sig inom hållbarhetens ramar är god tillgänglighet skapad genom korta avstånd mellan vardagliga målpunkter. Även digital tillgänglighet har potential att minska resandet. Därutöver är det viktigt att skapa förutsättningar för att i första hand incitament för att välja gång-, cykel- och kollektivtrafik eller andra delningstjänster vid förflyttningar.

Målsättningen för temat är att främja grundvattens, sjöars och vattendrags ekologiska och kemiska status samt att trygga dricksvattenresurser, avloppsförsörjning samt en hållbar dagvattenhantering. Den övergripande planeringsinriktningen för framtida vattenanvändning utgår från naturens förutsättningar.

I det tidiga skedet av översiktsplaneringen behöver det säkerställas att områden som är viktiga för dricksvatten inte bebyggs och att tillräckliga ytor, för att genomföra åtgärder kopplade vattenrening finns tillgängliga. De utpekade och nyttjade vattentäkter som idag inte är vattenskyddsområden ska uppnå status som vattenskyddsområde.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se