Gå till innehåll
Sök
meny

Omvärldens påverkan

Det här förslaget till översiktsplan är ute på samråd mellan 22 januari och 16 april. Du kan tycka till om förslaget här.

Även om översiktsplanen ska visa på en långsiktighet och förutsägbarhet i kommunens mark-och vattenanvändning behöver det finnas ett strategiskt utrymme för att hantera en föränderlig omvärld. Kommunen måste vara beredd att prioritera i mark-och vattenanvändningen i takt med att förutsättningar i samhället förändras.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har i en omvärldsanalys redovisat trender som kommer att påverka det kommunala uppdraget de kommande åren. Av analysen framgår att framför allt följande fyra trender har störst påverkan på den långsiktiga, strategiska markanvändningsavvägningen.

Kommunens ekonomi och organisation påverkas av den demografiska sammansättningen och dess utveckling över tid. Efterfrågan på samhällsservice som skola, barnomsorg, sjukvård och äldreomsorg varierar över tid beroende på befolkningens storlek och ålderssammansättning. Om åldersstrukturen eller könsfördelningen förändras genom exempelvis urbanisering eller migration leder det också till en rad konsekvenser för både individ och samhälle.

De senaste årens befolkningsutveckling präglas av lägre födelsetal och inflyttning. Detta, tillsammans med en större andel äldre, visar även långsiktiga demografiska prognoser. En sådan befolkningsutveckling leder till en omstrukturering av resurser och eventuell nedmontering av samhällsservice. Samhällsplaneringen behöver ha en beredskap för skiftande förutsättningar.

Skillnaderna i människors livsvillkor, mellan de som har arbete, höga inkomster, god hälsa respektive de som inte har det har blivit allt större. Det avspeglas och synliggörs i rummet genom bostads- och skolsegregationen. Tydliga strategier behöver läggas fast i den fysiska planeringen för att medverka till ett mer jämlikt samhälle.

För att hantera effekterna av klimatförändringar och samtidigt minska samhällets sårbarhet behöver våra livsmiljöer anpassas.

Det innebär att alltmer resurser och genomgripande åtgärder krävs och att markanvändningen behöver värderas på ett annat sätt än tidigare. Det handlar om att prioritera förebyggande och åtgärdande insatser som minskar risken för skador till följd av förändrade flöden i vattendrag, ökad risk för skyfall och längre perioder av torka.

En stor utmaning i omställningen är att anpassa redan byggda miljöer till det förändrade klimatet. För att minska de klimatpåverkande utsläppen, hantera effekterna av klimatförändringar och samtidigt minska samhällets sårbarhet behöver våra livsmiljöer anpassas. En planering behövs som leder till minskade utsläpp från transporter och bebyggelse. Att undvika att bygga i lägen med stora klimatrisker eller som behövs för att hantera ändrade flöden är några åtgärder. Det handlar om att prioritera förebyggande och åtgärdande insatser.

Förändringar i säkerhetsläget innebär att Sveriges förmåga att hantera kriser måste stärkas. Kommuner har en viktig roll att spela i byggandet av ett starkt civilt försvar. Hälso- och sjukvård, livsmedel och dricksvattenförsörjning, transporter samt energiförsörjning är några av de viktiga samhällsfunktioner som har direkt bäring på kommunens uppgifter och ansvar.

Flicka står vid landsväg med ett barn och en vuxen i bakgrunden

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se