Gå till innehåll
Sök
meny

Kultur och fritid

Det här förslaget till översiktsplan är ute på samråd mellan 22 januari och 16 april. Du kan tycka till om förslaget här.

Detta undertema berör utbudet inom kultur- och fritidssektorn. Här ingår exempelvis bibliotek, fritidsgårdar, den offentliga konsten, kulturskolan, lokaler för civila samhället, idrottsplatser- och hallar samt aktivitetsytor.

Behovet av rum för kultur- och fritidsaktiviteter ökar i samma takt som befolkningen ökar. Samhällsplaneringen är därför viktig för att både värna befintliga ytor för kultur och fritidsverksamheter och reservera ytor i nya strategiska lägen.

Planeringsinriktning

Kommunen ska verka för att invånarnas behov av kultur- och fritidsaktiviteter tillvaratas både i befintliga tätorter och stadsdelar samt i utbyggnadsområden. Detta görs genom att befintliga markområden för kultur- och fritidsaktiviteter säkras och utvecklas, och genom att mark reserveras i nya strategiska lägen.

Ställningstaganden

  • Planeringen ska möjliggöra ett varierat kultur- och fritidsutbud nära hemmet som är relevant för invånare i olika åldrar, med olika intressen och bakgrunder.
  • Mötesplatser för kultur- och fritidsaktiviteter ska i möjligaste mån lätt kunna nås med kollektivtrafik och via gång- och cykelvägar.
  • Exploatering eller förändring av markanvändning ska inte ske på bekostnad av kultur- och fritidsaktiviteters behov av ytor. I de fall sådana ytor behöver tas i anspråk för andra ändamål ska nya ytor säkerställas.
  • Kommunen ska verka för en jämlik och jämställd resursfördelning och markanvändning för kultur- och fritidsanläggningar.
  • Kommunen ska utveckla lokala kultur- och fritidscenter i strategiska lägen i stadsdelar och mindre tätorter. Att civilsamhället ges möjlighet att aktivt ta plats i centren är av avgörande vikt.
  • Kommunen ska verka för större funktionsblandning inom kultur- och fritidsutbudet, exempelvis med flexibla lokaler och fler verksamheter och funktioner samlade på samma plats.
  • Kommunen ska verka för att stärka kopplingarna mellan platser för kultur- och fritidsaktiviteter, parker och naturområden genom gröna stråk, samt gång- och cykelvägar.

Ett rikt utbud av kultur- och fritidsaktiviteter bidrar till att skapa ett attraktivt samhälle som människor vill bo och leva i. Delaktighet i kultur- och fritidsaktiviteter bidrar även till att skapa sammanhang, samhörighet, stärker folkhälsan, verkar inkluderande genom möten över generationsgränser och bidrar till integration mellan olika samhällsgrupper.

Våra kommuninvånare och besökare har olika erfarenheter och intressen av kultur- och fritidsaktiviteter. För att alla ska kunna delta på lika villkor och ha en likvärdig tillgång, ska Örebro kommun utgå från en jämlik och jämställd resursfördelning och markanvändning

God tillgång till platser för kulturarrangemang och -aktiviteter samt spontan och organiserad idrott är betydelsefullt för folkhälsa och delaktighet. Det gäller även tillgång till natur för tätortsnära friluftsliv. God tillgång till platser för föreningslivet skapar förutsättningar för ett livskraftigt civilsamhälle som möjliggör gemenskap och fungerar som ett extra skyddsnät för den enskilda kommuninvånaren. Ett brett utbud av kultur- och fritidsaktiviteter som lätt kan nås med kollektivtrafik och via gång- och cykelvägar underlättar för många att nå aktiviteterna. Detta är särskilt angeläget när det gäller barn, unga och personer med funktionsvariation. Genom att stärka kopplingarna mellan platser för kultur- och fritidsaktiviteter, parker och naturområden med gröna stråk, samt gång- och cykelvägar går det att skapa ett rekreationslandskap som sammantaget får ett större rekreativt värde än de ingående delarna var för sig.

Kultur- och fritidscenter

Kultur- och fritidscenter är anläggningar som samlar olika kultur- och fritidsverksamheter på en plats. I Kultur- och fritidscentren kan exempelvis bibliotek, fritidsgård, kulturskola, skapande verksamhet, utställningsmöjligheter och utrymmen för civilsamhället ingå. Dessa center syftar till att skapa attraktiva mötesplatser och där samverkan med lokala aktörer är centralt. Kultur- och fritidscentren främjar integration och möten över generations- och socioekonomiska gränser, ökar tillgängligheten till utbudet av kultur- och fritidsaktiviteter, bidrar till trygghet genom att skapa liv och rörelse under olika tider på dygnet, samt effektiviserar lokalanvändning genom flexibla och delade utrymmen.

Kultur- och fritidscenter kan fungera som lokala mötesplatser och nav i tätorter och stadsdelar och blir i en större utsträckning avgörande för att erbjuda lokala centrumfunktioner och bidra till att det civila samhället ges möjlighet att utvecklas och verka lokalt. Dessa center kan med fördel samlokaliseras med andra kommunala verksamheter, exempelvis skolan.

Antalet deltagare i kultur- och fritidsaktiviteter ökar i samma takt som antalet kommuninvånare. Med en större befolkning ställs därför högre krav på befintliga kultur- och fritidsanläggningar, samtidigt som det finns ett behov av nya kultur- och fritidsanläggningar i nya stadsdelar.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se