Gå till innehåll
Sök
meny

Gymnasieskola och vuxenutbildning

Det här förslaget till översiktsplan är ute på samråd mellan 22 januari och 16 april. Du kan tycka till om förslaget här.

Samhällsplaneringen kan bidra till att gymnasieskolor och vuxenutbildning är lätta att nå och tillgängliga för så många som möjligt.

Planeringsinriktning

Gymnasieskolor och vuxenutbildning ska lokaliseras i lägen med god tillgänglighet med cykel och kollektivtrafik.

Ställningstaganden

  • Gymnasieskolor bör lokaliseras centralt i staden där det är god tillgänglighet med cykel och kollektivtrafik. Ytkrävande gymnasieutbildningar som inte passar i centrala lägen ska lokaliseras i lägen med god tillgänglighet med cykel och kollektivtrafik.
  • Vid nyetablering och större om- och tillbyggnad av gymnasieskola ska det finnas friyta i direkt anslutning till skolans lokaler, men en del av friytan kan i vissa fall ligga i nära anslutning till dessa. Friyta ska placeras och ordnas på det sätt som är skäligt med hänsyn till elevernas och verksamhetens behov. Skolbyggnader bör vara i flera plan för att spara markyta.
  • Kommunen ska sträva efter att ha vuxenutbildningen samlad i ett läge med god tillgänglighet med cykel och kollektivtrafik.

Till skillnad från yngre grundskoleelever, där närheten till hemmet är av särskild vikt, har gymnasie- och vuxenutbildningselever en större förmåga att röra sig över större ytor och i staden, kommunen och regionen. En stor andel av dessa elever har inte tillgång till bil. Dessutom strävar kommunen efter att minska bilresandet till förmån för mer hållbara trafikslag. Därför kan denna typ av utbildning med fördel lokaliseras till stadens centrala delar där tillgängligheten med kollektivtrafik och cykel är som störst för elever som reser inom tätorten, kommunen eller regionen. Inom denna utbildningskategori finns vissa mer specialiserade utbildningar med särskilda krav, exempelvis större ytor eller övningsområden för fordon. Sådana utbildningar kan behöva lokaliseras utanför stadens centrum, men det är fortfarande viktigt att eleverna enkelt kan ta sig till dessa med cykel eller kollektivtrafik.

Ju äldre elever, desto mindre krav ställs på utemiljöernas kvalitet och kvantitet. För gymnasieskolor och vuxenutbildning är friytans storlek inte i samma utsträckning avgörande som för grundskolor, utan skolans läge kan vara en viktigare faktor att beakta. De äldre eleverna kan till viss del röra sig i det offentliga rummet och nyttja parker och torg som friytor. Därför kan kompensationsåtgärder som exempelvis tillgång till annan mark i större utsträckning accepteras för gymnasieskolor. Men det är viktigt att miljöer som lockar till rörelse och utevistelse skapas även för gymnasie- och vuxenelever. Fysisk aktivitet, ljus och grönska är viktigt för den psykiska och fysiska hälsan.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se