Gå till innehåll
Sök
meny

Persontransporter

Det här förslaget till översiktsplan är ute på samråd mellan 22 januari och 16 april. Du kan tycka till om förslaget här.

Av de förflyttningar som sker inom kommunens gränser består merparten av persontransporter och här finns en stor potential för förändring. Nya resvanor är viktiga av många skäl, inte minst för att med en växande befolkning bibehålla en god framkomlighet i staden.

Det uppstår även en rad andra vinster, bland annat trivsammare livs- och vistelsemiljöer, renare luft, mindre buller, minskad klimatpåverkan och förbättrad folkhälsa.

Planeringsinriktning

Inriktningen inom den fysiska planeringen är att skapa förutsättningar för att människors förflyttningar i första hand sker med gång, cykel, kollektivtrafik eller andra delningstjänster.

Ställningstaganden

Transporteffektiv samhällsplanering

  • Den fysiska planeringen ska sträva efter att skapa korta avstånd till vardagliga målpunkter.
  • För att skapa närhet behöver vissa trafikytor omvandlas för att skapa en mer hållbar stad.
  • Kommunen ska verka för en hög bebyggelsetäthet i anslutning till busshållplatser utmed de kapacitetsstarka kollektivtrafikstråken.
  • Kommunen ska motverka utglesning av bebyggelsen inom kommunen och verka för att skapa en regional samsyn i frågan.
  • Verksamhetsområden ska placeras och planeras så de kan nås till fots eller med cykel eller är möjliga att försörja med kollektivtrafik.

Fysiskt aktiva resor

  • Kommunen ska utveckla ett finmaskigt, sammanhängande, attraktivt och tryggt gång- och cykelvägnät för att öka möjligheten att välja dessa färdsätt.
  • Kommunen ska verka för att fler regionala cykelbanor byggs i och mellan mindre tätorter samt mellan mindre tätorter och Örebro. I flera mindre tätorter behöver gång- och cykelvägarna förbättras. I de fall där kommunen inte är ensam väghållare krävs samverkan.
  • Kommunen ska verka för trafiksäkra gång- och cykelvägar till alla förskolor och skolor, liksom till viktiga besökspunkter. Vid nybyggnation av förskolor och skolor är ett viktigt fokus att barnen ska kunna ta sig dit till fots eller på cykel. Ambitionen är att minska eller minimera motortrafik i sådana miljöer.
  • Kommunen ska utveckla cykelparkeringarna i centrala Örebro med fokus på trygghet, tillgänglighet och attraktiva stadsmiljöer. Möjlighet till säker cykelparkering ska även finnas vid omstigningspunkter mellan cykel och kollektivtrafik och vid viktiga besökspunkter, inklusive de tätortsnära naturreservaten.
  • Kommunen ska verka för en attraktiv stadskärna med lägre hastighet för fordonstrafiken och företräde för gående i konfliktpunkter med andra transportslag.

Parkeringsavgifter och parkeringsutbud

  • Tids- och avgiftsreglering av parkering ska användas för att balansera tillgång och efterfrågan och för att de parkeringsplatser som finns är tillgängliga för avsedd målgrupp.
  • Nya bostadsområden i Örebro tätort ska planeras utifrån områdesspecifika mobilitetsutredningar och genom att i största möjliga utsträckning samla bilparkering och andra mobilitetslösningar i gemensamma anläggningar (mobilitetshus).

Kollektivtrafik och regionalt resande

  • De gator i staden som ingår i huvudnätet för kollektivtrafik ska prioriteras för kollektivtrafik med hög kapacitet, framkomlighet, tillgänglighet och komfort.
  • Den fysiska planeringen ska skapa möjligheter för tvärförbindelser för kollektivtrafiken runt och igenom staden.
  • En utbyggnad av trygga och attraktiva omstigningspunkter mellan olika färdmedel bör påbörjas på strategiska platser inom kommunen.
  • Kommunen ska verka för att Region Örebro län i samverkan med övriga kommuner utreder platser för motsvarande funktioner i länet.

Även om temaområde trafik handlar om att skapa tillgänglighet genom fysisk förflyttning, kan frågan inte betraktas fristående från övrig planering. Undersökningar av resvanor visar entydigt att ju kortare avstånd till målpunkterna, desto fler resor sker till fots eller på cykel. Omvänt gäller att glesa strukturer med utspridd bebyggelse skapar ett bilberoende som ökar andelen ohållbara transporter, försämrar folkhälsan och minskar tillgängligheten för de grupper i samhället som inte på egen hand kan förflytta sig med bil, vilket är en viktig fråga för den sociala hållbarheten.

En viktig förutsättning för hållbara persontransporter är därför det faktum att Örebro är en nära stad. Drygt tre av fyra kommuninvånare bor inom 5 km från stadens mittpunkt. En analys 2022 visade att 83 procent av invånarna kan ta sig till fots på mindre än en kvart till närmaste kommunala eller regionala kärna. Samma år hade 62 procent av de yrkesarbetande i Örebro tätort mindre än 5 km till sin arbetsplats och 94 procent av kommunens tätortsinvånare ett grönområde större än en halv hektar inom 300 meter.

Närheten gör att många kan välja gång och cykel för att nå de vardagliga målpunkterna, vilket också märks på resvanorna. Resvaneundersökningar visar att vid resor upp till fem kilometer görs mer än hälften av resorna med gång, cykel och kollektivtrafik, men att bilen dominerar på längre avstånd.

Resvaneundersökningen 2023 visar att 80 procent av invånarna har tillgång till cykel och 13 procent till elcykel. Generellt är framkomligheten god för privatbilarna, medan kollektivtrafiken har förhållandevis långa restider jämfört med bil. Cykelvägnätet är väl utbyggt i staden, även om det saknas vissa länkar. På landsbygden saknas cykelvägar i många fall.

I översiktsplanen redovisas vägnät för biltrafik och vägtransporter, vägnät för kollektivtrafik och vägnät för cykeltrafiken.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se