Gå till innehåll
Sök
meny

Drivmedel och laddinfrastruktur

Det här förslaget till översiktsplan är ute på samråd mellan 22 januari och 16 april. Du kan tycka till om förslaget här.

I takt med att fler personbilar blir eldrivna minskar efterfrågan på andra drivmedel och därmed underlaget för traditionella drivmedelsstationer. I gengäld behöver infrastrukturen för laddning byggas ut.

Den tunga trafiken förväntas efterfråga flytande drivmedel en längre tid, även om elektrifieringen pågår även här. Andra drivmedel, till exempel vätgas, kan komma att bli viktiga i framtiden.

Planeringsinriktning

För att undvika onödiga resor är det viktigt med god lokalisering av laddnoder1 och drivmedelsstationer. De bör finnas dels längs de större vägarna, dels i lokala sammanhang. Laddnoder och drivmedelsstationer för tunga fordon bör placeras i områden som präglas av transportintensiva verksamheter.

Ställningstaganden

  • Kommunen ska verka för att laddnoder för fordon som inte har Örebro som målpunkt placeras utmed de större vägarna.
  • Laddnoder för elbilar i centrala delar av staden ska lokaliseras vid parkerings- och mobilitetsanläggningar eller vid besöksmål.
  • Tankningsställen för fordonsgas bör samlokaliseras med drivmedelsstationer.
  • Drivmedelsstationer med flytande drivmedel ska inte förläggas i vattenskyddsområden.
  • Drivmedelsstationer och laddnoder riktade till tung trafik ska i första hand lokaliseras i Berglunda och Pilängens industriområde som är präglade av trafikintensiv verksamhet.
  • Kommunen förordar sametablering av drivmedelsstationer för att spara mark för skyddsavstånd samt in- och utfart till stationerna.
  • Drivmedelsstationer med ett serviceutbud är betydelsefulla på landsbygden. Att verka för att serviceutbudet finns kvar är viktigt för landsbygdens utveckling.

Personbilsflottan elektrifieras i snabb takt och efterfrågan på andra drivmedel minskar. Laddning av elfordon sker till största del vid hemmet eller arbetsplatsen, men en fungerande publik laddinfrastruktur behövs framför allt för att tillgodose behov vid längre resor. I huvudsak är detta en utveckling som drivs av lagkrav och marknadskrafter och där kommunens roll är begränsad.

Laddnodernas anpassning och säkerhetsavstånd skiljer sig markant mot den traditionella drivmedelsstationen vilket gör det möjligt att lokalisera laddplatser i parkeringshus och mobilitetshubbar i stadsmiljö. Laddnoder för tunga fordon kräver tillgång till hög eleffekt och bör i första hand lokaliseras på platser där det idag också finns tillgång till flytande drivmedel.

De traditionella drivmedelsstationernas framtid är oviss, särskilt på landsbygden, i takt med att efterfrågan på bensin och diesel sjunker.

Denna utveckling är problematisk, dels eftersom det kan bli långa avstånd till närmaste tankställe, dels för att stationerna ofta har ett serviceutbud där enklare vardagsbehov kan tillgodoses.

Lämpliga lägen för drivmedelsstationer och laddnoder redovisas i översiktsplanens karta.

Kommunens ställningstaganden och arbetssätt beskrivs mer utförligt i Riktlinjer för laddinfrastruktur.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se