Gå till innehåll
Sök
meny

Miljö- och hälsofarliga ämnen

Det här är Örebro kommuns förslag till ny översiktsplan som var på samråd under perioden 22 januari–16 april. Tack till alla som bidragit med synpunkter!

Nu arbetar vi med att gå igenom alla synpunkter som kom in under samrådsperioden och justerar förslaget med stöd av dessa. Synpunkter och ändringar kommer sammanställas och presenteras i en samrådsredogörelse under granskningen av planen som planeras till slutet av 2025.

Du kan läsa mer om hur den nya översiktsplanen tar form på orebro.se.

I Örebro kommun finns miljö- och hälsofarliga ämnen i material, kemiska produkter och varor, men även i jord, sediment, luft och vatten.

Ämnen kan indelas i bekämpningsmedel, förbränningskemikalier, industrikemikalier, läkemedel, metaller och halvmetaller samt övergödande näringsämnen. Inte bara industrier och miljöfarliga verksamheter orsakar spridning av kemikalier utan även produkter som används i våra hem, skolor och arbetsplatser. Det är viktigt att påpeka att det endast är läkemedel och bekämpningsmedel som prövas och godkänns av myndigheter innan de får säljas.

Barn är särskilt känsliga för påverkan av kemikalier och riskerar dessutom att få i sig förhållandevis högre halter kemiska ämnen än vuxna. Barn och ungdomar ska inte utsättas för farliga kemikalier i vardagen och kommunen prioriterar utfasning av hälsofarliga ämnen, produkter eller varor i skol- och förskolemiljön.

Planeringsinriktning

Inom de kommunala verksamheterna ska en effektivare produkt- och material-användning följas. Exempelvis ska miljöskadliga, frätande eller giftiga kemikalier och produkter tas omhand som farligt avfall i avfallsledet.

För byggprodukter och varor ska verksamheterna ta hänsyn till en varas hela livscykel från råvara till avfall, och på så sätt gynnas kommunen både ekonomiskt samt miljö- och hälsomässigt. Nya konsumtionsmönster och en utveckling mot en mer cirkulär ekonomi med kretslopp och återanvändning har positiva effekter för kommunens invånare med hänsyn till miljö, hälsa, arbetstillfällen och företagsmöjligheter.

Kommunen ska också, genom ett intensifierat uppströmsarbete sträva efter att minimera mängderna miljö- och hälsofarliga ämnen i slammet från de kommunala avloppsreningsverken i syfte att ytterligare förbättra förutsättningarna för näringsämnen i slammet att återföras i kretslopp. Bäst är om miljögifter och skräp från hushåll och industrier inte kommer ut i avloppssystemet över huvud taget, det är både billigare, miljövänligare och enklare än att rena vattnet. Exempel på uppströmsarbete är till exempel att arbete för ändrade beteenden med vad vi spolar ut i toaletten eller häller ut i vasken.

Ställningstaganden

  • Kommunen bidrar till att öka medvetenheten kring miljö- och hälsofarliga kemikalier hos verksamhetsutövare genom tillsyn och dialog i pågående verksamheter.
  • Kommunen ska också, genom ett intensifierat uppströmsarbete sträva efter att minimera mängderna miljö- och hälsofarliga ämnen i slammet från de kommunala avloppsreningsverken.

I Örebro kommun har vägtrafik, byggprodukter och konsumentvaror störst miljöpåverkan i form av spridning av skadliga ämnen. De varor och produkter vi använder i vår vardag framställs med hjälp av kemikalier och importeras ofta från länder med sämre kontroll. Detta medför att vår användning bidrar till exponering och spridning av skadliga ämnen både i produktionsländerna och i vår närmiljö.

De kommunala reningsverken är idag inte byggda för att rena annat än fosfor, kväve och organiskt material från avloppsvattnet. De tungmetaller, läkemedelsrester och mikroplaster från tvättvatten som spolas ned i avloppet och inte avskiljs i reningsverken, anrikas därför i slammet.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se