Gå till innehåll
Sök
meny

Förorenade områden

Det här är Örebro kommuns förslag till ny översiktsplan som var på samråd under perioden 22 januari–16 april. Tack till alla som bidragit med synpunkter!

Nu arbetar vi med att gå igenom alla synpunkter som kom in under samrådsperioden och justerar förslaget med stöd av dessa. Synpunkter och ändringar kommer sammanställas och presenteras i en samrådsredogörelse under granskningen av planen som planeras till slutet av 2025.

Du kan läsa mer om hur den nya översiktsplanen tar form på orebro.se.

Ett förorenat område är en plats som är så förorenad att den kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. På ett sådant område överskrider halterna av en förorening den lokala bakgrundshalten, det vill säga halten av ett ämne som förekommer naturligt i omgivningen.

Området kan utgöras av mark, vatten, sediment, byggnader eller anläggningar. Olika typer av verksamheter har gett upphov till att föroreningar spridits till omgivningarna. Genom länsstyrelsens inventering har många av de misstänkt förorenade områdena identifierats och riskklassats på en skala 1–4. Ofta upptäcks misstänkt förorenade områden i samband med exploatering av fastigheter även på andra platser. I Länsstyrelsens EBH-databas för förorenade områden finns geografisk information och information om förorenade eller potentiellt förorenade områden.

Planeringsinriktning

Örebro kommuns saneringsmål ska utgå från platsens förutsättningar och inte medföra risk för människors hälsa eller för miljön. Vid planläggning ska Örebro kommun sträva efter att omvandla redan ianspråktagen mark (t.ex. industrimark), vilket ger förutsättningar för att sanera marken vid behov och därmed hjälpa till att uppnå miljömålet giftfri miljö. För en hållbar sanering bör marken inte saneras mer än nödvändigt och det är viktigt att använda alternativa åtgärdsmetoder om möjligt. Kommunen säljer mark där risken är på en sådan nivå att planerad markanvändning är lämplig utifrån människors hälsa och miljön.

Vid planläggning ska områden som är förorenade uppmärksammas tidigt i planprocessen, för att tidigt kunna utreda och vid behov åtgärda föroreningar. Genom att samordna processerna för efterbehandling enligt miljöbalken och i den fysiska planeringen ges många vinster. Exempelvis kan inledande skeden av efterbehandlingsprocessen löpa parallellt med planarbetet. Även mark med naturligt förhöjda bakgrundshalter som kan påverka planläggning bör uppmärksammas tidigt i planprocessen.

Ställningstaganden

  • Verka för att tillämpa olika åtgärdsmetoder för att uppnå bästa åtgärd utifrån platsens förutsättningar och förorening.
  • Verka för att anpassa markanvändningen i detaljplaner utifrån föroreningssituationen, så att sanering styrs dit där den gör mest nytta, både vad gäller ekonomiska och miljömässiga aspekter. Exempelvis placering av parkeringshus, parker, bostäder m.m.
  • Använda platsspecifika riskbedömningar, där det är lämpligt, i arbetet med förorenade områden.
  • Örebro kommun har som målsättning att sälja mark genom att kända markföroreningar saneras så att risken är på en sådan nivå att planerad markanvändning är lämplig utifrån människors hälsa och miljön.
  • Vid all planering och nybyggnation där det finns misstanke om förorenad mark, yt- eller grundvatten ska en markundersökning alternativt provtagning av yt- och/eller grundvatten genomföras.
  • Arbeta för att förorenade områden inom vattenskyddsområden och av Statens Geologiska Undersökning (SGU) utpekade viktiga inströmningsområden för grundvatten, undersöks och om nödvändigt saneras.
  • Kontrollera grundvattenförekomster vid marksanering, så att föroreningar inte sprids.

I Örebro kommun finns över 1 000 misstänkt förorenade områden, varav 61 ligger inom vattenskyddsområden och två inom viktiga inströmningsområden för grundvatten. De förorenade områdena präglas framför allt av den omfattande bergshanteringen men också av sågverk, sprängmedelstillverkning och skogsindustrin. En handlingsplan för förorenade områden tas fram som ett styrdokument för tillsyn av prioriterade förorenade områden. Handlingsplanen beskriver hur arbetet med förorenade områden bedrivs och vilka mål för tillsynen som fastställts. I planen ingår prioriteringsgrunder, resurser, ansvarsområden samt en tidsplan för arbetet. Handlingsplanen ska ha upprättats senast år 2025 utifrån länsstyrelsernas strategipaket.

I Örebro kommun finns det naturliga förhöjda bakgrundshalter av bland annat arsenik, kobolt och barium. Det är vanligt att påträffa föroreningar vid omvandling av industriområden varvid det är viktigt att ta hänsyn till och utreda föroreningssituationen. Genom att ändra markanvändningen på områden som måste saneras, blir marken fri från föroreningar vilket ger positiva effekter för människors hälsa och miljön. Örebro kommun har under senare år ökat exploateringstakten markant, vilket har inneburit att det har blivit allt vanligare att gamla industriområden omvandlas till bostadsområden. Det har fått den positiva följden att allt fler förorenade områden saneras.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se