Gå till innehåll
Sök
meny

Avfall och återvinning

Det här förslaget till översiktsplan är ute på samråd mellan 22 januari och 16 april. Du kan tycka till om förslaget här.

En god avfallshantering är ett allmänt intresse och det är därför en fråga som behöver uppmärksammas tidigt i den fysiska planeringen.

Fler krav ställs på avfallshanteringen, såsom att avfallsmängderna ska minska och att återbruk och återvinning ska öka. Det ska bli enklare för invånare att källsortera sitt avfall, bland annat genom en utökad fastighetsnära insamling. Det är viktigt att i planeringen av nya områden ta hänsyn till möjligheterna att ordna avfallshantering, till exempel återvinningsstationer, återanvändning, lokala uppsamlingsplatser och hämtningsvägar. Även vid hantering av byggavfall och ett ökat återbruk, är det viktigt att planera in ytor för sortering i staden. Idag körs majoriteten av byggavfallet ut osorterat och sorteras på annan plats vilket minskar möjligheten till återbruk.

Planeringsinriktning

Samhällsplaneringen ska utgå från avfallshierarkin, vilket innebär att avfall i första hand ska förebyggas och om det uppstår ska det behandlas på det sätt som bäst skyddar människors hälsa och miljön. Tidigt i samhällsplaneringen ska ytor för en god avfallshantering säkerställas, vilket underlättar för invånarna att källsortera sitt avfall och för verksamheter att återbruka mer material.

Det förebyggande arbetet tar utgångspunkt i fyrstegsprincipen där byggnadsavfall så långt det är möjligt undviks. Områden som redan idag finns markerade som yta för avfallsanläggningar, till exempel återvinningsstationer, bör finnas kvar och vid utveckling av nya områden behöver de planeras in. Återvinningscentraler behöver vara nära bebyggelse och större boendeområden för att vara tillgängliga utan bil, samtidigt behöver bullerzoner finnas och möjlighet för tung trafik att ha tillgång till anläggningarna. Sammanfattningsvis prioriterar kommunen åtgärder för att minska avfallet, öka utsorteringen av farligt avfall och öka återvinningen.

Ställningstaganden

  • Arbete med förtätning av staden behöver ske med hänsyn till att ett mer cirkulärt samhälle kräver större ytor för avfallshantering och logistik.
  • Frågor om avfallshantering ska finnas med tidigt vid detaljplaneläggning och lovgivning för att säkerställa att det finns tillräckliga ytor för att uppfylla nuvarande och kommande krav om avfallshantering, återbruk och cirkulär ekonomi.
  • Kommunen ska verka för att transportbehoven för avfallshantering minskar genom strategisk lokalisering av återvinningscentraler, återvinningsstationer och andra avfallsanläggningar.
  • Kommunen bör utreda nya innovativa system för avfallshantering i den förtätade staden för att hushålla med ytkrävande aktiviteter/verksamheter.

Kommunens avfallsplan är ett viktigt verktyg för det fortsatta arbetet, planen innehåller bland annat mål och åtgärder kring minskning av avfall och ökad återvinning.

Den 1 januari 2024 tog Örebro kommun över ansvaret för insamlingen av förpackningar från producentansvarsorganisationerna. Det innebär att återvinningsstationerna nu är i kommunal regi. Från 1 januari 2027 ska kommunen ha infört fastighetsnära insamling av förpackningsavfall, det innebär att alla hushåll i Örebro kommun kommer att kunna lämna sina förpackningar nära sitt hem. I Örebro finns sedan 2016 tillgång till färgsortering av avfall för boende i villa, radhus eller fritidshus. Systemet innebär att förpackningar och tidningar sorteras hemma i olikfärgade påsar som sedan slängs i det gröna kärlet och hämtas genom ordinarie tömning av restavfall och matavfall. Till 2027 behöver den fastighetsnära insamlingen utvecklas till att även gälla glasförpackningar och omfatta fler hushåll. Återvinningsstationer (ÅVS) som finns i bostadsområden kommer finnas kvar i det nya insamlingssystemet, flera av dem kommer sedan att övergå till så kallade lättillgängliga insamlingsplatser (LIP) där kommuninvånare kan lämna skrymmande förpackningsmaterial som inte kan hämtas i det fastighetsnära insamlingssystemet.

Örebro kommun har fem återvinningscentraler (ÅVC). De befintliga ÅVC:erna kommer behöva växa i yta för att kunna hantera fler fraktioner. Om nuvarande placeringar inte stödjer en utbyggnad kommer alternativa ytor att behövas. ÅVC:erna kommer att förändra karaktär till att bli så kallade kretsloppsparker. En av ÅVC:erna är Atleverket som även har omlastning och deponi av avfall samt mottagning av oljeförorenat slam och slambrunns-mottagning med rensgaller. Större anläggningar för avfallshantering planeras i området runt Atleverket och miljöstörande och tung verksamhet styrs dit. Inom utbyggnadsområdet för Atleverket finns utrymme för verksamhetens behov för lång tid framöver. Deponering av avfall kommer successivt att minska.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se