Gå till innehåll
Sök
meny

Människors hälsa och välbefinnande

Det här förslaget till översiktsplan är ute på samråd mellan 22 januari och 16 april. Du kan tycka till om förslaget här.

Samhällsplaneringen påverkar hur vår livsmiljö utformas och spelar en viktig roll när det gäller att främja människors hälsa och välbefinnande, vilket bidrar till en jämlik hälsa och en hållbar samhällsutveckling. Var vi bor och hur våra livsmiljöer är utformade har stor inverkan på vårt välbefinnande och hälsa, både på kort och lång sikt.

I den fysiska, byggda miljön handlar det till exempel om att ha tillgång till en bostad av god kvalitet, att ha en bra boendemiljö utan skadliga luftföroreningar och störande buller, med tillgång och närhet till natur och grönområden, samhällsservice, vård, omsorg, kultur och fritid. Den fysiska miljön kan påverka möjligheten att göra hälsosamma levnadsval genom att till exempel uppmuntra till fysisk aktivitet. Till den sociala miljön hör bland annat relationen och tillit till andra människor, sammanhållning och integration liksom möjligheten att vara delaktig i samhällslivet och ha möjlighet att påverka faktorer i sitt eget närområde.

Hur vi organiserar samhället i kombination med vilka avvägningar som görs i den fysiska planeringen kan också bidra till att minska den ofrivilliga ensamheten och den psykiska ohälsan. Samhällsplanering spelar därför en avgörande roll för att kunna uppnå en god och jämlik hälsa i befolkningen.

Planeringsinriktning

Människors hälsa och välbefinnande ska prioriteras i den fysiska planeringen genom att utveckla, skapa och underhålla miljöer som uppmuntrar till gemenskap, lek, fysisk aktivitet och rekreation.

Ställningstaganden

  • Allas rätt att ha tillgång till en bostad av god kvalitet och en bra boendemiljö utan skadliga luftföroreningar och störande buller ska säkras.
  • Transportsystemet ska vara tillgängligt för alla och uppmuntra till fysiskt aktiva resor.
  • Det är viktigt att planera för och säkra möjligheten till vardagsmotion, tillgång och närhet till natur och grönområden, samhällsservice, kultur och fritid samt en omsorgsfullt gestaltad miljö.
  • Utemiljöer i det offentliga rummet och boendemiljöernas närområden ska uppmuntra till lek och fysisk aktivitet samt främja individers rörelsekompetens.
  • Kommunen ska verka för att nya boenden för personer med särskilda behov eller har uppnått en viss ålder i så stor utsträckning som möjligt planeras i närheten av park eller andra stora grönområden.
  • Vid utbyggnad och förtätning i befintliga miljöer ska ytor för social samvaro värnas eller tillskapas.
  • För att bidra till att utjämna hälsoskillnader bland kommunens invånare är det viktigt att prioritera åtgärder som gynnar socioekonomiskt svaga områden.

Hälsan i befolkningen är ojämlikt fördelad och alla grupper i samhället har under de senare åren inte fått ta del av den positiva hälsoutveckling som skett. Det gäller framför allt personer med låg socioekonomisk position och särskilt bland kvinnor utan gymnasieutbildning. Ojämlikhet i hälsa skapas av att olika grupper i samhället systematiskt har olika livsvillkor, levnadsförhållanden och levnadsvanor. Systematiska skillnader i hälsa mellan samhällsgrupper är påverkbara då hälsa påverkas av de förhållanden, villkor och miljöer som människor lever i. Både den fysiska och den psykiska hälsan skiljer sig mellan olika grupper. Därför är det viktigt att planera för miljöer som främjar gemenskap, fysisk aktivitet och goda levnadsvanor samt ger goda förutsättningar för en boendemiljö fri från skadliga luftföroreningar och buller.

Hälsoperspektivet är inte alltid prioriterat inom planeringsprocessen. För att perspektivet ska få en tydligare roll avser Örebro kommun att öka kunskapen och medvetenheten genom att tydligare integrera det i planeringsprocessen.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se