Gå till innehåll
Sök
meny

Ett tryggt vardagsliv

Det här är Örebro kommuns förslag till ny översiktsplan som var på samråd under perioden 22 januari–16 april. Tack till alla som bidragit med synpunkter!

Nu arbetar vi med att gå igenom alla synpunkter som kom in under samrådsperioden och justerar förslaget med stöd av dessa. Synpunkter och ändringar kommer sammanställas och presenteras i en samrådsredogörelse under granskningen av planen som planeras till slutet av 2025.

Du kan läsa mer om hur den nya översiktsplanen tar form på orebro.se.

Upplevelsen av trygghet i sitt bostadsområde och de delar av kommunen man befinner sig i och rör sig mellan är en förutsättning för välbefinnande. Likväl kan känslan av otrygghet begränsa vårt handlings- och livsutrymme.

Trygghet är en individuell upplevelse som kan påverkas av en mängd olika aspekter, varav utformningen av närmiljön är ett exempel. Beroende på hur exempelvis bostadsområden är utformade och hur olika stadsdelar hänger samman kan upplevelsen och därmed användandet av platsen skilja sig åt och relationen och tilliten till andra människor påverkas.

Planeringsinriktning

Kunskapen och medvetenheten kring trygghetsperspektivets betydelse i planeringsprocessen ska stärkas och prioriteras med syftet att bidra till en trygg upplevelse och användning av Örebros offentliga miljöer.

Ställningstaganden

  • Trygghetsperspektivet ska få en större roll i planeringsprocessen genom att offentliga utrymmen utformas på sätt som tilltalar olika grupper av människor under stora delar av dygnet och året.
  • Åtgärder som främjar sammanhållning, relationer och tillit mellan människor är prioriterat i människors närmiljöer tillsammans med åtgärder som syftar till att brygga över sociala och fysiska barriärer till intilliggande områden.
  • Det brottsförebyggande perspektivet ska finnas med vid ny- och ombyggnation av platser.

Social sammanhållning, tillit och samhörighet påverkar upplevelsen av trygghet i samhället och är oftare lägre i socialt utsatta områden. Trygghetsperspektivet är en aspekt som inte alltid är prioriterad inom planeringsprocessen. Den första juli år 2023 trädde lag (2023:196) om kommuners ansvar för det brottsförebyggande arbetet i kraft. Lagen innefattar att en kommunövergripande åtgärdsplan ska upprättas. Åtgärdsplanen ska baseras på en kartläggning av brottslighetens omfattning, konsekvenser och orsaker. För att trygghetsperspektivet ska få en tydligare roll avser Örebro kommun att öka kunskapen och medvetenheten genom att tydligare integrera det i planeringsprocessen.

Inte sällan är det den informella, naturliga övervakningen som en befolkad miljö för med sig – att många olika grupper av invånare vistas ute i det offentliga rummet under olika tider på dygnet, och att många ögon och öron därmed ser och hör vad som händer – både ökar upplevelsen av trygghet och minskar antalet brott. Det ökar också toleransen och acceptansen för mångfald och olikheter i samhället i stort. Prioriterat är att skapa och utveckla aktiviteter i de offentliga rummen som tilltalar olika grupper av människor under stora delar av dygnet och året och som uppmuntrar invånarna att dröja sig kvar på offentliga platser. Det är viktigt att i planeringsprocessen hitta samverkan med civilsamhället för att till dem kunna tillhandahålla ändamålsenliga lokaler och grönytor då det kan bidra till ökad trygghet i det offentliga rummet.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se