Gå till innehåll
Sök
meny

Ett jämställt Örebro

Det här är Örebro kommuns förslag till ny översiktsplan som var på samråd under perioden 22 januari–16 april. Tack till alla som bidragit med synpunkter!

Nu arbetar vi med att gå igenom alla synpunkter som kom in under samrådsperioden och justerar förslaget med stöd av dessa. Synpunkter och ändringar kommer sammanställas och presenteras i en samrådsredogörelse under granskningen av planen som planeras till slutet av 2025.

Du kan läsa mer om hur den nya översiktsplanen tar form på orebro.se.

Jämställdhet innebär att kvinnor och män samt flickor och pojkar har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter inom livets alla områden.

har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter inom livets alla områden. Eftersom den fysiska miljön lägger grunden för människors förmåga att få vardagslivet att fungera så behöver den utformas på sätt som tillmötesgår så många som möjligt. Vardagslivsperspektivet handlar om att se till att både kvinnor och män samt flickor och pojkar har samma möjlighet att röra sig mellan hem, sysselsättning, omsorg och fritidsaktiviteter. Om medvetenhet om könsrelaterade skillnader saknas i planeringsprocessen försvåras möjligheten för kvinnor och män att leva jämställda liv. Därför bör frågan om ojämställdhet beaktas inom den fysiska planeringen.

Planeringsinriktning

Kunskapen och medvetenheten om att det finns könsrelaterade skillnader som påverkar upplevelsen och därmed användningen av de miljöer som planeras och skapas ska få ett ökat fokus genom hela planprocessen.

Ställningstaganden

  • Jämställdhetsperspektivet ska finnas med i alla steg i planeringsprocessen och vara en integrerad del i de avvägningar som görs.
  • Stor vikt ska läggas vid att säkerställa att både kvinnor och män, flickor och pojkar, har möjlighet till inflytande och komma till tals under planeringsprocessen.
  • Samhällsplaneringen ska ta hänsyn till existerande mönster av ojämställdhet mellan könen och arbeta för att de ska brytas.
  • Utifrån att kvinnor och män, flickor och pojkar har olika förutsättningar bör planering av stadsdelar och orter ske så att vardagliga funktioner är samlokaliserade för att underlätta människors vardagsliv.

Faktorer som kön spelar stor roll när det gäller levnadsvillkor och vilka förutsättningar vi har för att skapa ett gott liv. Upplevelsen av trygghet skiljer sig mellan könen och kvinnor uppger i lägre utsträckning än män att de känner sig trygga i sitt närområde. Vidare står ofta kvinnor för vardagspusslet såsom t.ex. handling samt hämtning och lämning av barn vilket innebär att tillgänglighet och närhet till vardagliga målpunkter är särskilt viktiga. Kvinnor kör heller inte bil i samma utsträckning som män vilket innebär att man vid planering av transportsystemet behöver ta det i beaktning.

Det är viktigt att ha i åtanke att varken gruppen kvinnor eller gruppen män är enhetlig och att andra faktorer, såsom till exempel socioekonomi, behöver vägas in då det bidrar till skillnader i hur olika grupper rör sig i samhället. Att planera för en jämställd miljö kräver att alla inblandade ökar sina kunskaper kring vad ett jämställdhetsperspektiv innebär i samhällsplaneringen. Det är av stor vikt att jämställdhetsperspektivet finns med i alla steg av planeringsprocessen, gärna i ett tidigt skede, eftersom detta skede skapar förutsättningar för den fortsatta planeringen. Det är även viktigt att ha ett jämställdhetsperspektiv i dialoger med invånare under planprocessen där kvinnor ofta är underrepresenterade. Örebro kommun har ambitionen att hitta former för dialoger som inkluderar alla och eftersträvar en jämn könsfördelning.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se