Gå till innehåll
Sök
meny

Stads- och kulturliv

Det här är Örebro kommuns förslag till ny översiktsplan som var på samråd under perioden 22 januari–16 april. Tack till alla som bidragit med synpunkter!

Nu arbetar vi med att gå igenom alla synpunkter som kom in under samrådsperioden och justerar förslaget med stöd av dessa. Synpunkter och ändringar kommer sammanställas och presenteras i en samrådsredogörelse under granskningen av planen som planeras till slutet av 2025.

Du kan läsa mer om hur den nya översiktsplanen tar form på orebro.se.

Stads- och kulturlivet i staden har en betydelse för hela kommunen så väl som i det regionala sammanhanget.

Det har en stor betydelse för attraktionskraften och påverkar inställningen till Örebro kommun som livsmiljö och som plats för näringslivsetableringar. För invånarna har både större och mindre evenemang, kulturyttringar och aktiviteter påverkan på den upplevda livskvaliteten.

Planeringsinriktning

Örebro kommun ska utvecklas i en riktning där stads- och kulturlivets förutsättningar förbättras. Genom ett brett innehåll i staden kan rörelserna och anledningarna till besök öka. Det handlar om de offentligt finansierade institutionerna och evenemangen såväl som att ge utrymme och plats för civilsamhälle och det fria kulturlivet. Örebro kommun ska även fortsatt skapa förutsättningar för evenemang och kulturyttringar i de publika rummen så att tillfälliga händelser får ta plats och skapar en varierad och i många fall oväntad upplevelse.

Ställningstaganden

  • Örebro kommun ska verka för att skapa goda förutsättningar för evenemang och kulturyttringar samt andra initiativ och aktiviteter som bidrar till ett rikt stads- och kulturliv.
  • De fysiska förutsättningarna för kulturlivets yttringar ska värnas och stärkas. Det gäller i stadskärnan, lokala stadsdelscentrum, i de mindre tätorterna så väl som landsbygderna.
  • Offentliga rum, särskilt torgen, ska utgöra mötesplatser för människor och värnas från permanent bebyggelse. Enskilda önskemål och behov på torgen kan tillfälligt ges utrymme och ska upplevas som just temporära för att bevara torgets karaktär och huvudfunktion som allmän plats.
  • Kommuninvånarnas behov av kultur ska tas i beaktande i större förtätnings- och nybyggnadsprojekt av bostäder. Vid planering och utformning av bostadsnära offentliga lokaler ska man där så är möjligt ta hänsyn till att lokalerna bör kunna användas kvällstid, för kultur- och föreningsliv.
  • Örebro kommun ska verka för att integrera kulturplanering i stadsbyggnadsprocessen.

En god livsmiljö handlar självklart inte bara om fysiska strukturer utan även det stads- och kulturliv som utspelar sig i staden och kommunen. I stadsplaneringen är det viktigt att ge förutsättningar, tillskapa platser och ge utrymme för ett stads- och kulturliv i bred bemärkelse. Det handlar om att värna den offentligt finansierade kulturen så väl som att ge förutsättningar för det fria kulturlivet, civilsamhälle och föreningsliv.

Kulturinstitutionerna och kulturlivet är också omvänt viktiga i stadsbyggnadssammanhanget utifrån deras betydelse för staden och kommunens utveckling och regionala roll. Staden och kommunens attraktivitet hänger ihop med den större stadens utbud som kommer till uttryck i större institutioner för musik, teater, länsmuseum men även de offentligt finansierade evenemang som äger rum i staden och kommunen. Det utbud som uppstår genom det fria kulturlivet och ger upphov till exempelvis musik- och scenkonstarrangemang eller konstgallerier tillför på motsvarande sätt staden dragningskraft och attraktivitet.

Stads- och kulturliv handlar även om på olika sätt gynna civilsamhället och föreningslivet i samhällsplaneringen. Att skapa förutsättningar exempelvis genom att kommunala lokaler kan användas av lokala föreningar (se temaområde Samhällsfunktioner och Kultur och fritid). I stadsbyggnads-sammanhang är det väl känt att kultur- och föreningsliv ofta är beroende av låga hyror i äldre fastighetsbestånd och kan trängas undan i samband med stadsförnyelse- och stadsomvandlingsprojekt.

Örebro kommuns Kulturpolitiska program omfattar Kultur i stadsplaneringsprocessen och ett ställningstagande om att ”verka för att integrera kulturplanering i stadsbyggnadsprocessen”. Kulturplanering syftar till att föra in de kulturella perspektiven i stadsplaneringen genom att, i bred bemärkelse, kartlägga de kulturella resurserna och kvaliteterna i lokalsamhället.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se