Gå till innehåll
Sök
meny

Mötesplatser och stråk

Det här är Örebro kommuns förslag till ny översiktsplan som var på samråd under perioden 22 januari–16 april. Tack till alla som bidragit med synpunkter!

Nu arbetar vi med att gå igenom alla synpunkter som kom in under samrådsperioden och justerar förslaget med stöd av dessa. Synpunkter och ändringar kommer sammanställas och presenteras i en samrådsredogörelse under granskningen av planen som planeras till slutet av 2025.

Du kan läsa mer om hur den nya översiktsplanen tar form på orebro.se.

De publika rummen utgörs av platser, torg och gångstråk som finns, eller planeras att finnas, i staden och i de mindre tätorterna på landsbygden.

Hur dessa gestaltas och vilket innehåll de har är många gånger avgörande för hur platserna används och uppskattas. Med hjälp av konst, form och design får platserna sin unika identitet och innebörd för de som vistas där.

Planeringsinriktning

Torg, platser och stråk ska ha en funktionell och estetiskt tilltalande gestaltning då de utgör örebroarnas vardagsrum och är viktiga mötesplatser eller kopplingar däremellan. Kvaliteter kopplade till platsernas och stråkens historia ska värnas samtidigt som de utvecklas för att fungera för dagens behov.

Ställningstaganden

  • Vid utvecklingen av en stadsdel ska behovet av ett torg eller andra former av mötesplatser övervägas.
  • Torgen i Örebro kommun ska ha en funktionell och estetiskt tilltalande gestaltning så att de fungerar under olika årstider, över dygnet och till vardags och evenemang. Varje torg ska ha en egen unik karaktär anpassad till platsens specifika förutsättningar.
  • Stråk och gaturum ska bidra till en välfungerande stadsväv och sammanhängande stad genom att länka samman områden, stadsdelar och funktioner och främja rörelse längs längre sammanhängande sträckor.
  • Gaturum ska utformas så att behovet av ytor för rörelse, vistelse samt grönstruktur tillgodoses samtidigt som en mänsklig skala bibehålls. Detta ska ske med ett långsiktigt perspektiv i beaktande.
  • Attraktiva miljöer innehållandes grönska samt öppna och aktiva bottenvåningar gör gatumiljön levande och ska alltid eftersträvas där det finns naturliga flöden av människor. Där det inte finns underlag och efterfrågan på lokaler kan grön förgårdsmark, uteplatser, entréer och balkonger bidra till upplevelsen och tryggheten längs stråken.
  • Kommunen ska verka för en omgestaltning och omfördelning av ytor längs storskaliga trafikleder för att ge plats till fler funktioner såsom gång- och cykelbana samt grönska. I vissa gaturum kan även komplettering med bebyggelse vara aktuell vilket ytterligare kan berika upplevelsen längs gatan.
  • Lillån, Svartån och andra vattendrag som rinner genom centrala Örebro kantas av karaktäristisk bebyggelse och utgör särskilt betydelsefulla stråk där marken längs åarna i högsta möjliga grad ska säkras för rekreation och rörelse för allmänheten. Vattenkontakten och platser för vistelse längs å-stråken ska tillskapas och förstärkas.
  • Örebro kommun ska eftersträva att skapa fler lägen att korsa åarna för att stärka möjligheten att vistas vid vattnet och stärka en sammanhängande stadsväv.

Örebros publika rum är en viktig del av kommunens historia, identitet och varumärke. De är också viktiga för människors vardagliga förflyttningar, motion, fritidsaktiviteter och möten med andra. Publika platser och natur som kopplas samman ger positiva mervärden. Det kan göra att löprundan blir längre och att den biologiska mångfalden ökar. Därför strävar kommunen efter att skapa fler gröna stråk och mångfunktionella gator som ska binda ihop stadsdelar, kvarter, parker och naturområden.

Torgen utgörs av öppna platser och är i första hand till för möten mellan människor. Torgen erbjuder plats för olika evenemang, ceremonier, handel och serveringar i staden och de mindre tätorterna. Flera av våra torg nyttjas i dag för bilparkering och ett antal upplevs inte som torg i sin gestaltning, utan snarare som platsbildningar med en grön karaktär. I vissa stadsdelar och tätorter saknas torglika miljöer och i vissa fall saknas en samlande plats helt. Det finns behov av att utveckla och tillskapa torg till att bli mer flexibla över dygnet och årstiderna för att kunna möta så många behov som möjligt.

Längs stråken mellan platser och andra målpunkter sker en stor del av våra transporter både till vardags och för nöjes skull. Vid nybyggnad och ombyggnad är utgångspunkten att gaturummens och bebyggelsens utformning, funktion och innehåll, stödjer varandra.

De största utmaningarna kopplat till dagens gaturum ligger i de storskaliga trafikleder som går från Örebro tätorts ytterområden in till den centrala staden. Det finns en stor potential i att omfördela ytorna i dessa gaturum för att ge plats till fler funktioner och kvaliteter, samtidigt som man bevarar och förbättrar gatornas trafiktekniska funktioner. Förutsättningarna längs dessa gaturum är olika och behöver studeras särskilt. I vissa fall finns det möjlighet att utöver en utveckling av gaturummet även komplettera gaturummet med byggnation vilket ytterligare kan förändra det upplevda gaturummet och bidra med ökad känsla av trygghet med fönster, lokaler och entréer mot gatan.

Även om centralorten Örebro har ett läge intill Hjälmaren så är det våra å-stråk, främst Svartån och Lillån, som för de flesta spelar den största rollen som stadens vattenmiljöer. Även å-stråken vid våra mindre tätorter är betydelsefulla för de boende på platsen. Å-stråken i kommunen hyser en stor potential. Karaktären och utformningen längs dessa stråk utgör en viktig del i upplevelsen av kommunen och ska även fortsatt anpassas till och ha sin utgångspunkt i platsen. Vattenkontakten i vissa delar av staden är dock outvecklad. Å-stråkens potential bör stärkas genom ökat tillgängliggörande längs stråken samt över dessa för att värna allmänhetens tillgång till å-rummen samt att skapa sammanhängande stråk längs dessa.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se