Gå till innehåll
Sök
meny

God vardagsarkitektur och märkesbyggnader

Det här är Örebro kommuns förslag till ny översiktsplan som var på samråd under perioden 22 januari–16 april. Tack till alla som bidragit med synpunkter!

Nu arbetar vi med att gå igenom alla synpunkter som kom in under samrådsperioden och justerar förslaget med stöd av dessa. Synpunkter och ändringar kommer sammanställas och presenteras i en samrådsredogörelse under granskningen av planen som planeras till slutet av 2025.

Du kan läsa mer om hur den nya översiktsplanen tar form på orebro.se.

Den goda vardagsarkitekturen har en viktig roll i kommunens utveckling. Det handlar om de byggnader och platser som är en del av allas vår vardag, såsom bostadshusen, skolor, kontor och andra byggnader. Utformningen av dessa har en stor påverkan på vår upplevelse av den byggda miljön. Märkesbyggnaderna har också en viktig roll. De får oss att lyfta blicken och inspirerar och ibland provocerar oss.

Planeringsinriktning

I Örebro kommun ska det finnas såväl god vardagsarkitektur som märkesbyggnader, vilka tillsammans stärker stadens och landsbygdens attraktivitet i samspel med den befintliga miljön. Vardagsarkitekturen ska stå för trivsamma och funktionella livsmiljöer som förenklar och förskönar vår vardag medan märkesbyggnader, i väl valda lägen, bidrar till att ge staden eller tätorten en unik identitet. Målet är att byggnader får en god gestaltning och utformas med omsorg oavsett ekonomiska ingångsvärden.

Ställningstaganden

  • Bebyggelse i Örebro kommun ska präglas av en god arkitektur, vilken kännetecknas av en helhetssyn utifrån hållbarhet, funktionalitet och estetik.
  • Varje enskilt byggprojekt kan bidra till en förbättrad helhet genom att bidra till den gemensamma livsmiljön samt höja upplevelsen av Örebro.
  • Byggnadens arkitektoniska idé och relation till platsen ska kunna beskrivas i samband med planläggnings- och bygglovsprocesser.
  • Genom omsorgsfull gestaltning och genomtänkta lösningar ska en attraktiv vardagsarkitektur skapas där de ekonomiska förutsättningarna inte görs läsbara i den byggda miljön.
  • När kommunkoncernen och andra offentliga aktörer bygger ska de agera förebildligt i skapandet av god vardagsarkitektur utifrån hållbarhet, funktionalitet och estetik. En hög gestaltningsmässig ambition är särskilt viktigt när det kommer till offentliga och publika byggnader.
  • Som en del av stadens utveckling kan den även växa på höjden. Skaländring ska primärt ske i områden där staden byter användning, det vill säga i omvandlingsområden och längs större gaturum samt med enstaka accenter i strategiska lägen.

Örebro behöver både god vardagsarkitektur och kraftfulla märkesbyggnader. En god vardagsarkitektur består av byggnader som vi omger oss av dagligdags och dessa ska ha en hög kvalitet och genomtänkta lösningar såsom yteffektiva planlösningar, genomtänkta fönsterplaceringar och omsorgsfullt formade detaljer. Byggnader som utan att sticka ut ändå har ett eget uttryck. Vardagsarkitekturen behöver vara inkännande, flexibel och erbjuda en stor mångfald.

Vissa byggnader i staden, såsom publika byggnader i särskilda lägen, vilka besöks och upplevs av många, kräver en hög ambitionsnivå och kan vara mer identitetsskapande och iögonfallande. Ofta är det en offentlig eller publik byggnad som har en betydelse för många invånare såsom ett kulturhus, ett badhus eller ett vattentorn. Det kan även vara en offentlig byggnad som är viktiga för sitt närområde såsom en skola eller en vårdbyggnad.

Med arkitektur och byggd form avses summan av utseende och funktion. Genom att hantera både form och funktion och samspelet mellan delarna blir arkitekturen ett verktyg för att skapa attraktiva och väl gestaltade livsmiljöer.

Örebros sammanhållna siluett med ett fåtal högre byggnader är ett värdefullt karaktärsdrag. Örebros siluett är relativt jämn på en nivå som generellt håller sig inom 2–5 våningar. Svampen, Södra vattentornet, Krämarens höghus, Universitetssjukhuset, Nikolaikyrkans och Olaus Petrikyrkans kyrktorn, liksom Eon:s kraftverk sticker upp tillsammans med några enstaka högre bostadshus. En höjning av stadssiluetten ska ske varsamt, speciellt i innerstadens befintliga delar. Den jämna höjdskala i kvartersstaden med ett fåtal byggnader som sticker upp som accenter, är en kvalitet som Örebro kommun vill värna. Den är viktig för stadens karaktär, skönhet och överblickbarhet.

I Plan- och bygglagen (2010:900), PBL, anges att alla byggnader ska; ha en god färg, form- och materialverkan. Vidare säger PBL att all bebyggelse ska utformas; …på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan. Dessa två paragrafer ska läsas tillsammans för det räcker inte att den enskilda byggnaden har ett attraktivt yttre utan den måste även fungera väl ihop med omgivningen. En byggnad som inte klarar detta riskerar att sänka värdet hos intilliggande bebyggelse. Byggnader som samspelar med varandra däremot påverkar vårt välbefinnande och vår inställning till platsen på ett positivt sätt. Vid skapandet av ett projekt ska utgångspunkt tas i detta och ska, om frågan lyfts i samverkan med kommunen, kunna redovisas på ett lämpligt sätt sett till projektets omfattning.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se