Gå till innehåll
Sök
meny

Livsmiljöer

Det här förslaget till översiktsplan är ute på samråd mellan 22 januari och 16 april. Du kan tycka till om förslaget här.

Våra byggnader, offentliga rum och kulturmiljöer påverkar oss alla och utgör en stor del av våra gestaltade livsmiljöer. Att uppnå kvalitet i arkitektur, form och design handlar om att tillskapa värden som kommer alla till del; i hela det omgivande samhället samt för kommande generationer.

Det innebär även att värna och bibehålla de värden som redan tillskapats. Den goda livsmiljön handlar om att tillgodose grundläggande funktioner i staden, i tätorterna och på landsbygden samtidigt som byggnationen sker på ett långsiktigt hållbart sätt. Målsättningen gäller den befintliga byggda miljön lika mycket som det som tillskapas.

Temaområdet innehåller planeringsinriktningar, ställningstaganden och beskrivning av förutsättningarna för vilken riktning och på vilket sätt Örebro kommun avser att jobba för att stärka våra livsmiljöer med samhällsplaneringen som verktyg.

Temaområdet omfattar underteman med fokus arkitektur och byggande utifrån Örebro kommuns Strategi för arkitektur och byggande samt de nationella målen för gestaltad livsmiljö. Temaområdet är uppdelat i underkategorierna den nära och mångfunktionella kommunen, hållbar bebyggelseutveckling, samspelet med bebyggelse och landskap, god vardagsarkitektur och märkesbyggnader, mötesplatser och stråk, konst, form och design, stads- och kulturliv samt kulturmiljöer.

Tematisk strategi

För att uppnå en god livsmiljö och en attraktiv kommun behöver behov och funktioner säkerställas samtidigt som arkitektonisk kvalitet tillgodoses samt estetiska, konstnärliga och kulturhistoriska värden värnas. Kvalitet och hållbarhet ska vara av hög prioritet för byggnader och platser, såväl privata som offentliga. En utgångspunkt ska vara att se till det redan byggda. Varje enskilt projekt är av betydelse för att bidra till en förbättrad helhet.

Utgångspunkten för temaområdet är målsättningar om att skapa attraktiva och väl gestaltade livsmiljöer och att behålla sådana värden och kvaliteter som finns i den redan byggda miljön. Det är många aspekter som tillsammans är med och formar våra livsmiljöer. Fokus i det här temaområdet är hur vi gestaltar den byggda miljön på ett sådant sätt att den upplevs som attraktiv för människan.

Målen för Gestaltad livsmiljö och Strategin för arkitektur och byggande har ett övergripande syfte som handlar om att lyfta gestaltningsfrågorna i stads- och samhällsplanering och peka på deras betydelse för att skapa attraktiva och väl gestaltade livsmiljöer. Anledningen till att det finns ett behov av särskilda mål och strategier för området hänger ihop med att det ofta finns andra frågor som får en större tyngd i de enskilda projekten som alla bidrar till och formar vår byggda miljö.

Strategi för arkitektur och byggande

Kommunens styrdokument för arkitektur och byggande ger en fördjupad vägledning kring gestaltning av våra gemensamma livsmiljöer såsom byggnader, torg, broar och gator. Målet är att människor och företag ska trivas och utvecklas och att bebyggelsen i staden och på landsbygden ska kunna erbjuda ett fungerande vardagsliv (…) Det betyder trygga boendemiljöer, bra skolor, ett rikt fritidsutbud och bra tillgänglighet till såväl natur som handel (…) I ordet attraktiv ligger också skönhetsupplevelser, att Örebro kommun har en tilltalande arkitektur, vackra publika platser och attraktiva naturområden.”

Nationell politik för gestaltad livsmiljö

Gestaltad livsmiljö är ett samlingsbegrepp för den nationella politiken inom områdena arkitektur, form, design, konst och kulturarv. Politiken tar sin utgångspunkt i människan och hennes behov av livskvalitet för de livsmiljöer vi skapar och förvaltar. Arkitektur, form och design ska bidra till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle med omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer, där alla ges goda förutsättningar att påverka utvecklingen av den gemensamma miljön. För att uppnå det övergripande målet finns ett antal preciseringar. De handlar bland annat om att hållbarhet och kvalitet inte ska underställas kortsiktiga ekonomiska överväganden, att det offentliga ska agera förebildligt och att estetiska, konstnärliga och kulturhistoriska värden ska tas till vara och utvecklas.

Nationellt mål för kulturmiljöområdet

De nationella målen anger att det statliga kulturmiljöarbetet ska främja ett hållbart samhälle med en mångfald av kulturmiljöer som bevaras, används och utvecklas liksom att förvaltning av landskapet ska utgå från en helhetssyn som innebär att kulturmiljön tas till vara i samhällsutvecklingen. Målen betonar den sociala och demokratiska dimensionen genom att lyfta fram vikten av människors delaktighet i kultmiljöarbetet liksom att kulturmiljön som gemensam källa till kunskap, bildning och upplevelser kan främja ett inkluderande samhälle. Målen ska vara vägledande för det kommunala kulturmiljöarbetet.

Underteman

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se