Gå till innehåll
Sök
meny

Värmeböljor och torka

Det här är Örebro kommuns förslag till ny översiktsplan som var på samråd under perioden 22 januari–16 april. Tack till alla som bidragit med synpunkter!

Nu arbetar vi med att gå igenom alla synpunkter som kom in under samrådsperioden och justerar förslaget med stöd av dessa. Synpunkter och ändringar kommer sammanställas och presenteras i en samrådsredogörelse under granskningen av planen som planeras till slutet av 2025.

Du kan läsa mer om hur den nya översiktsplanen tar form på orebro.se.

I och med att klimatet förändras kommer värmeböljor bli allt vanligare, både globalt och i Sverige. Värmebölja är en period på minst fem dagar i sträck med en högsta dagstemperatur på minst 25°.

Framöver kommer värmeböljorna att bli allt fler, ske med allt högre temperaturer, och vara mer långvariga. Värmeböljor kan få stor påverkan på viktiga samhällsfunktioner som exempelvis energiförsörjning, transporter och hantering av livsmedel. Långvarig värme innebär också en ökad risk för skogsbränder och torka. Med detta ökar även risken för försämrad vattenkvalitet och lägre grundvattennivåer, vilket påverkar dricksvattenförsörjningen.

Städer, bebyggda områden, är särskilt utsatta under värmeböljor då de skapar högre temperaturer än sin omgivning. Detta beror bland annat på att stadens hårdlagda ytor absorberar mer solljus och lagrar mer värme än grönytor. Under natten avgår denna värme och höjer lufttemperaturen. Detta fenomen kallas den urbana värmeöeffekten.

Värmebölja är den klimatrisk som har störst påverkan på människors hälsa. Höga temperaturer kan vara farligt för alla, men särskilt utsatta grupper är äldre, kroniskt sjuka, personer med funktionsnedsättning och små barn.

Planeringsinriktning

I Örebro kommuns tätorter ska förutsättningar att reducera risker för värmeböljor värnas genom att bibehålla och utveckla gröna strukturer som svalkar och ger skugga.

Ställningstaganden

  • För att minska urbana värmeöar från värmelagrande byggnader och hårdgjorda ytor samt mildra effekten av värmeböljor är det prioriterat att bibehålla den grönska som finns och planera för att tillskapa ytterligare grönska i staden.
  • I områden som har identifierats med höga temperaturer bör åtgärder göras. Högst prioritet har områden med risk för höga temperaturer där det bor många människor, samt där det finns särskilda verksamheter med utsatta grupper som till exempel förskola, skola, äldreboenden och omsorgsboenden.
  • Träd är prioriterade eftersom de ger både skugga och kylning genom avdunstning. En krontäckningsgrad på minst 30 procent på stadsdelsnivå ska eftersträvas.
  • Hänsyn till risken för värmebölja ska ske vid utformning och placering av byggnader och planering av bebyggelseområden, till exempel genom att öka inslag av skuggande träd vid hus, öka mängden grönska över lag och genom att inte placera byggnader för tätt eller på sätt som fångar in och lagrar värmen.
  • Kommunens offentliga platser så som torg och parker ska utformas så att de erbjuder en stor variation av mikroklimat (sol, skugga, lä och vindexponering). Till exempel bör platser där många människor vistas under lägre perioder, så som busshållplatser och ytor där människor umgås, erbjuda skugga.
  • Kommunen ska ta hänsyn till Länsstyrelsens regionala vattenförsörjningsplan i planeringsarbetet och ta fram en egen kommunal vattenförsörjningsplan som tar det framtida klimatet i beaktan.

För Örebro kommun finns en värmekartering framtagen av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap från år 2023. Värmekarteringen kan användas för att identifiera områden som uppvisar höga temperaturer både inom och utanför tätorter. Även områden med svalkande effekt kan identifieras i karttjänsten. Det är viktigt att bevara dessa områden inom tätorterna, vilka kan fungera svalkande för invånarna vid en värmebölja.

Bebyggelsens utformning påverkar mängden solinstrålning som når marken och fasaderna. Bebyggelsens yt- och materialegenskaper påverkar i sin tur hur mycket av solinstrålningen som reflekteras respektive absorberas och hur mycket värme som kan lagras respektive avges. Bebyggda områden har generellt större förmåga att absorbera och lagra värme än sin omgivning. Ju tätare och ju mer hårdgjorda ytor, desto större urban värmeö. Riktningen på byggnaderna har stor betydelse för hur mycket solinstrålning som når marken och fasaderna och därmed yt-, luft- och strålningstemperaturen. Aspekter som kan påverka inomhusklimatet för bostäder är orientering, isolering, fönster, takmaterial och planlösning.

Vegetation är en av få lösningar som sänker temperaturen och mildrar värmestress såväl dag som natt. Värmestress uppkommer när kroppen inte längre kan reglera sin temperatur genom utsöndring av svett och ökat blodflöde. Under dagen är det mest effektiva sättet att minska värmestress att öka mängden skugga, exempelvis från stora träd. Ju mer vegetation, desto större kyleffekt. Vegetationens effekt på utomhusklimatet är främst begränsad till den närmaste omgivningen men en hög krontäckningsgrad kan innebära lägre temperatur även i större områden. Det är därför extra viktigt att grönskan finns där människor bor, vistas och arbetar. Grönskan kan föras in i staden genom grönytor av varierande storlekar, i form av gatuträd, gröna tak och fasader.

Träd med stor bladmassa är prioriterade eftersom de har stor förmåga att sänka temperaturen lokalt, men även generellt i städer. Temperatursänkningen beror dels på skuggverkan från kronan, dels på avdunstning och transpiration från bladen och effekten av avdunstning från växtbädden.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se