Gå till innehåll
Sök
meny

Klimatpåverkan

Det här förslaget till översiktsplan är ute på samråd mellan 22 januari och 16 april. Du kan tycka till om förslaget här.

Utsläpp av koldioxid via förbränning av fossila bränslen är den största orsaken till klimatpåverkan. Även markanvändning, såsom skogsavverkning, bidrar till koldioxidutsläpp.

Beroende på hur markanvändning och olika funktioner i samhället planeras och lokaliseras kan det generera utsläpp, men kan också bidra till upptag och inlagring av koldioxid från atmosfären. Inom sektorer som transport, byggnation, energi, livsmedel och övrig konsumtion, finns stora klimatutsläpp. Som en motvikt är skogen en viktig resurs för minskad klimatpåverkan, både genom befintligt kollager och årlig kolinlagring.

Planeringsinriktning

Målbilden för Örebro kommun är ett samhälle med nettonollutsläpp, vilket också är utgångspunkten för översiktsplanen. En förutsättning i samhällsplaneringen är att göra val som ger så lite klimatutsläpp som möjligt och samtidigt bidra till ett ökat upptag av växthusgaser. Det sker genom att planera och förvalta markanvändningen på ett sätt som minskar negativ klimatpåverkan.

En resurseffektiv stad som nyttjar befintlig bebyggelse och infrastruktur är prioriterat för att minska klimatpåverkan. En klimatsmart planering kan bidra till cirkulära och lokala flöden av resurser, ett minimalt nyttjande av nya resurser, ökad grönska och ökad förnybar energi. Planeringen ska ge förutsättningar, inom befintliga och nya miljöer, som bidrar till klimatsmarta val.

Ställningstaganden

  • Samhällsplaneringen ska användas som ett verktyg för att främja klimatsmart beteende och främja val som minskar klimatpåverkan.
  • Kommunen ska verka för att stärka och skapa hållbara områden där det finns ett brett utbud av samhällsfunktioner som möjliggör att människor gör klimatsmarta val i vardagen.
  • Kommunen ska stärka sitt arbete med att hushålla med resurser, mer cirkulära flöden och att använda befintliga strukturer.
  • Den fysiska planeringen ska ha inriktning på närhet och skapa incitament för att välja gång-, cykel- och kollektivtrafik eller andra delningstjänster.
  • I människors närområde och där det finns förutsättningar till social gemenskap och meningsfulla aktiviteter ska det finnas platser som möjliggör ett ökat delande av resurser.
  • Kommunen ska genom grönstruktur verka för ökat kollager. Kommunens egna skogsinnehav ska skyddas och förvaltas på ett sätt som ökar kollagret, även utanför formellt skyddade områden. Även genom återvätning av skogsdiken samt restaurerande och skapande av våtmarker nås kolinlagring.
  • I Örebro kommun ska planering och byggnation utgå från det redan byggda för att uppnå en hållbar bebyggelseutveckling. Vid om- och nybyggnation ska utformning och materialval göras utifrån ett långsiktigt perspektiv.
  • Gestaltning och placering av byggnader ska inrymma möjligheten till hållbar energiförsörjning.
  • Jordbruksmark ska bevaras i så hög utsträckning som möjligt för att säkra en lokal och klimatsmart livsmedelsproduktion. Kommunen är restriktiv till att ianspråkta jordbruksmark till förmån för annan markanvändning, vilket återspeglas i mark- och vattenanvändningskartan.

I Örebro kommun är kommunen en av de större markägarna. Kommunen säljer detaljplanelagd mark via markanvisningsprocessen och har rådighet att påverka markanvändningen och byggnadernas utformning, förutsatt att reglerna om tekniska särkrav följs. På så vis kan klimatpåverkan minskas utifrån markanvändningen, om marken ägs av kommunen eller de kommunala fastighetsbolagen.

Skogs- och jordbruksmark samt övriga marktyper bidrar med både utsläpp och upptag av växthusgaser. I Örebro kommun står jordbruket för relativt stora utsläpp, enligt SMHIs nationella emissionsdatabas. Störst nettoupptag sker inom skogsmark och skogen har en viktig och betydande roll i klimatomställningen. Planering och hantering av skogsmark, jordbruksmark och övriga marktyper är avgörande för storleken på nettoutsläpp respektive nettoupptag.

Största källan till utsläpp i kommunen kommer från transportsektorn. Om människor har nära till arbetsplatser, samhällsservice, fritidsanläggningar och handel, kan de välja att gå, cykla eller åka kollektivt hellre än att ta bilen. En klok planering bidrar även till att bebyggelsen utvecklas där den ger lägst avtryck och med minst klimatpåverkan.

Klimatpåverkan minskas även genom att producera mer förnybar energi. För att nyttja systemet fullt ut kan mark behöva användas till flexibla lösningar som gör att det går att nyttja, dela och lagra energi mellan olika aktörer.

Material som används för byggnation har en stor klimatpåverkan. Klimatpåverkan kan minskas genom att använda befintlig bebyggelse och infrastruktur, samt att öka återanvändning och återvinning av material i högre utsträckning. I plan- och bygglagen regleras vilka krav som går eller inte går att ställa på klimatpåverkan i flera delar av samhällsbyggnadsprocessen. Regleringen påverkar även vilka krav kommunen får ställa på byggnadens tekniska egenskaper, så kallade tekniska särkrav. Det finns inte möjlighet att styra exempelvis byggmaterial, uppvärmningslösning eller energimix, då det saknas lagstöd att använda den typen av planbestämmelser.

Samtidigt kommer höga krav ställas på lägre klimatavtryck i uppförande av ny infrastruktur, byggnation eller omvandling av fastigheter. Även lagstiftning kring klimatdeklarationer samt gränsvärden för minskat klimatavtryck är förutsättningar för byggherrar.

Konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp uppgår till drygt 8 ton/person i Sverige, och bör globalt vara högst 1 ton/person till 2050 för att uppnå Parisavtalets målsättningar och minska klimatpåverkan. Våra handelsområden har designats för att underlätta materiell konsumtion och att nås med bil, och dessa förutsättningar möjliggör inköp av fler varor. En viss materiell konsumtion är nödvändig men det är viktigt att den blir allt mer cirkulär, och att det i samhällsplaneringen ges möjlighet till en högre grad av återbruk. Att främja återbruk och delningstjänster vid utveckling av bostadsområden är en förutsättning för att minska klimatpåverkan. Samhällsplaneringen är viktig för att utveckla alternativ till materiell konsumtion, till exempel genom god tillgång till attraktiva parker, kultur och grönområden som främjar naturupplevelser och sociala möten.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se