Gå till innehåll
Sök
meny

Det här förslaget till översiktsplan är ute på samråd mellan 22 januari och 16 april. Du kan tycka till om förslaget här.

Träd är en viktig del av den gröna strukturen och gör stadsmiljöer och andra bebyggda miljöer mer attraktiva. De bidrar med skönhetsvärden och skapar gröna rum som ökar trivseln och vårt välbefinnande. De kopplar samman staden och gör den mer gång- och cykelvänlig.

Träd bidrar också med många andra ekosystemtjänster. De binder kol, ger skugga, jämnar ut temperaturen och minskar exponering för skadlig UV-strålning. Detta är särskilt betydelsefullt för känsliga grupper som barn och äldre. Träd kan även ta upp stora mängder dagvatten, ger vindskydd och renar luften från partiklar och giftiga ämnen.

Träd utgör livsmiljöer för många arter, bidrar till den biologiska mångfalden och gör det möjligt för oss att till exempel njuta av fågelsång även i tätbebyggda bostadsområden. Äldre träd har högre biologiska värden. De har även stora kulturhistoriska värden.

Med stadsträd avses träd som växer i stadsmiljö i Örebro stad eller i de kommunala och lokala kärnorna. Dessa träd står i regel som solitärer eller i mindre grupper.

Planeringsinriktning

Fysisk planering och förvaltning av grönområden, gaturum och andra vistelseytor ska bidra till att upprätthålla ett hållbart trädbestånd. Kommunen och dess bolag ska sträva efter att nå en krontäckningsgrad på minst 30 procent på stadsdelsnivå. Kommunen och dess bolag ska också sträva efter minskad sårbarhet genom en stor variation i trädbeståndet.

Ställningstaganden

  • En krontäckningsgrad på minst 30 procent på stadsdelsnivå ska eftersträvas inom en rimlig tidsram.
  • Vid detaljplaneläggning av nya områden ska behov av, och förutsättningar för, träd utredas tidigt i planprocessen.
  • I befintliga områden med låg krontäckningsgrad ska kommunen identifiera ytor som är möjliga att komplettera med fler träd. Högst prioritet har stadsdelar med särskilt låg krontäckningsgrad (under 10 procent) och områden där det bor många människor, ytor och stråk där många människor rör sig, stora hårdgjorda ytor, samt särskilda verksamheter med utsatta personer, till exempel förskola, skola, vård- och omsorgsboenden.
  • Stora och äldre träd har höga värden och ska värnas i så stor utsträckning som möjligt. Alternativ till avverkning ska alltid övervägas. Värdefulla träd ska skyddas vid planering.
  • ”Rätt träd på rätt plats” är en princip som ska eftersträvas och som innebär att ett flertal aspekter behöver vägas in vid val av nya träd. Trädval ska utgå från den aktuella platsens förutsättningar, behov av ekosystemtjänster, önskvärda sociala, ekologiska och kulturhistoriska värden, brister och behov i områdets befintliga trädbestånd, samt risk för invasivitet.
  • Vid hantering av stadsträd som växer på mark som ägs eller förvaltas av Örebro kommun eller de kommunala bolagen ska ”Policy för stadsträd i Örebro kommun” följas.

Principen 3-30-300 har tagits fram som en riktlinje för hur mycket grönska en stad behöver. Den innebär att:

  • Alla ska kunna se minst tre träd från sin bostad, skola och arbetsplats.
  • Varje stadsdel ska ha minst 30 procents krontäckningsgrad. Måttet krontäckningsgrad talar om hur stor del av en yta som skuggas av trädkronor.
  • Alla invånare ska ha max 300 meter till ett grönområde.

Riktvärden för närhet till grönområde finns i grönstrategin. Mål om antal träd som kan ses från ett fönster är svårt att följa upp i större skala. Uppföljning av krontäckningsgraden är däremot möjlig att göra. En analys visar att krontäckningsgraden är alldeles för låg jämfört med riktvärdet på 30 procent i många stadsdelar. Målsättningen är att komplettera med träd i de områden där många bor eller vistas och som har låg krontäckningsgrad. Det är dock en stor utmaning att komplettera med nya träd i befintliga miljöer, vilket innebär att det kommer att vara svårt att nå målet för flera stadsdelar.

Karta över trädkronstäckning i Örebro kommun.

Karta över trädkronsträckning.

I EU:s lagstiftning om naturrestaurering anges 10 procents trädkrontäckning som en undre gräns. Det innebär att områden som har en krontäckningsgrad under detta bör prioriteras. Likaså bör områden där det bor många människor, ytor och stråk där många människor rör sig, stora hårdgjorda ytor, samt särskilda verksamheter med utsatta personer, till exempel förskola, skola, vård- och omsorgsboenden prioriteras.

På grund av klimatförändringarna kommer stadsträd att fylla en allt viktigare funktion för att hantera både värmeböljor och perioder med mycket nederbörd. Träd ger naturlig skuggning och minskar behovet av energikrävande kylningsmetoder.

Levnadsvillkoren för stadsträd är ofta mycket tuffa. Pågående klimatförändring med mer extremt väder innebär dessutom en ännu större påfrestning och att risken för sjukdomar ökar. Därför är det viktigt att göra en analys av både behov och risker vid val av art för att öka variationen och minska sårbarheten i trädbeståndet.

Många djur- och växtarter är knutna till äldre träd. I takt med att skogs- och jordbruket rationaliseras försvinner dessa livsmiljöer från våra skogs- och odlingslandskap vilket innebär att stora och äldre träd i städerna blir allt viktigare för den biologiska mångfalden. Att välja inhemska arter framför exotiska träd är en viktig faktor. Jätteträd, mycket gamla träd och grova hålträd, har stor betydelse för bevarandet av biologisk mångfald och har ett skydd i miljöbalken. Även träd som i sig inte är särskilt skyddsvärda, men som ingår i en biotopskyddad allé, är skyddade enligt miljöbalken.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se